Манастирите в Сърбия

 

Ето списък с едни от най-забележимите и значими за сръбската култура манастири.


Манастирът Челие


Манастирите в Сърбия

Манастирът Челие се намира в Западна Сърбия, в близост до река Градац, на около 6 километра от град Валево и е построен през 13-ти век.  В периода на своето съществуване, манастирът е бил разрушаван неколкократно. През 18-ти век е реконструиран за последно. В наши дни той помещава школа по иконопис, в която се изучават традиционни техники на художественото изкуство.


Манастир Любостиня


Манастирите в Сърбия

Манастир Любостиня се намира в южно–централния регион на Сърбия, в долината на река  Любостиня, близо до град Тръстеник. Съществува легенда, която гласи, че обителта е открита от княз Лазар Храбелянович и княгиня Милица през 1388 година. След битката в  Косово, когато княз Лазар бил убит, Милица станала монахиня. В архитектурно отношение храмът е посветен на църквата  ''Успение на Света Богородица'', принадлежаща към училище Морава. Манастирът е известен с богатия си и пищен  екстериор, с изваяни прозорци, люнети и розети.


Милешевски манастир

Манастирите в Сърбия

Милешевският манастир се намира югозападната част на Сърбия, на около 6 километра източно от град Приеполе, близо до Милешевска река. Манастирът е важен свещен и духовен център в Сърбия. Той е открит от сръбския крал Владислав в периода между 1234 и  1236 година. През 1236 година  мощите на Св. Сава (един от най-почитаните патриарси в Сърбия) били преместени в манастира.  По време на турския период манастирът е бил разрушен и построен наново няколко пъти, като най- новата  реставрация датира от  1863 година, когато църквата променя  значително  облика си.


Дечански манастир


Манастирите в Сърбия


Дечанският манастир се намира  в южната част на Сърбия, на около 17 километра от град Печ, по пътя за Призрен. Сградата му представлява най-масивната конструкция през Средновековието. Строежът му е започнал 1328 година и е завършил през 1355 година, а стенописите са направени през 1350 година.


Манастирът в Каленич

Манастирите в Сърбия

Манастирът в Каленич е разположен в Централна Сърбия, близо до село Кленич. Със своята архитектура и стенопис,  той се нарежда сред най-забележимите монументи в сръбското изкуство. Църквата на манастира е била построена в периода между  1407 година и  1418 година. Екстериорът на манастира е изключително живописен. Декоративната му аранжировка е съставена от блокове от бял мрамор и червени тухли. Отличителна черта на външната архитектура на манастира  са барелефните орнаменти над вратите и прозорците, които илюстрират птици, грифони и лъвове. Фреските, деликатни и хармонични в цветово отношение, напомнят руския художествен стил, особено творенията на Андрей Рубльов.


Манастирът Сопочани


Манастирите в Сърбия

Манастирът Сопочани се намира в южната част на Сърбия, в областта Рас  - първата столица на Средновековна Сърбия, на около 16 километра от Нови Пазар. Поради изяществото на своите фрески, датиращи от 13-ти век, манастирът фигурира в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.  Построен е в Рашки стил, а екстериорът е в стил Романска архитектура. След конфликт с Косово манастирът е претърпял сериозни щети. По време на управлението на деспот Стефан манастирът е бил реставриран и е превърнат в укрепление. През 16-ти век той е бил неколкократно разрушаван от турците, а в началото на 20-ти век е бил окончателно реконструиран. Стенописите на манастира са в характерен за  Византия и Сърбия стил през този период. Най-ранните стенописи са направени през първата половина на 13-ти век. През 1979 година манастирът е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.


Манастирът на Печката патриаршия

Манастирите в Сърбия

Манастирът на Печката патриаршия е разположен в северозападната част на Косово, близо до границата с Черна гора, в околността на град Печ. Той е един от най-ярките примери  за сръбски ортодоксален манастир. Включен е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2006 година. Град Печ е главен религиозен център на Средновековна Сърбия. Той става седалище  на Сръбската ортодоксална църква при управлението на сръбския княз Стефан Душан през 1346 година. Печ запазва този си статут до 1766 година, когато Печката патриаршия е


Манастирът Жича


Манастирите в Сърбия

Манастирът Жича
се намира в централната част на Сърбия, близо до град Кралево. Построен в е началото на 13-ти век. Когато Сръбската църква спечелила своята независимост през 1219 година, Жича станал първото седалище на Сръбската архиепископия. Манастирът бил разрушен в края на 13-ти век и построен отново в началото на 14-век по време на управлението на крал Милутин. Манастирът Жича е построен в стил, типичен за Романската архитектура. Фасадите му са изрисувани в червен цвят, както повелява традицията на атонските манастири. Съществуват няколко добре съхранени фрески, датиращи от 13-век, в главната църква на манастира, но повечето от тях са правени през 14-ти век.


Манастирът в Градац

Манастирите в Сърбия

Манастирът в Градац се намира в централната част на Сърбия, на север от град Кралево. Той е построен през втората половина на 13-ти век като дарение от Елена Ангелина, съпруга на крал Урош  I. Стилът, в който е построен манастирът, е  Рашки стил, но се усеща и  влияние на готическата архитектура.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Сърбия

 

Сръбският град Ниш (Niš) се намира в Югоизточната част на страната и е само на 160 километра от българската столица. Ниш е отлично място за съботно-неделна разходка из съседна Сърбия, особено ако ви се иска малко да "смените въздуха". Пътищата са прилични, граничният пункт може да се премине и само с лична карта, но опитните пътешественици съветват...
Прочетен: 4744 Коментари: 0
Преминавахме през някакви населени места, хващахме ту на изток, ту на север, ту на запад (всъщност, споменах ли, че през цялото време на път за Долни Милановац ние описвахме едни странен зиг-заг по картата на Сърбия). Накрая тотално загубих чувство за ориентация. Искрено се надявах Гошо да е наясно накъде води колоната! Знаех, че има ДжиПиЕс, което...
Прочетен: 3395 Коментари: 0
Част първа: Как се планира и подготвя подобно пътуване? Идеята: То всъщност такава май нямаше. Гледах някъде някаква прогноза за времето, мярна ми се нещо като 12-15 градуса без валежи, видях, че тази неделя не ми се очертава да съм на работа и готово! Идеята я имаше!Изборът на дестинация: Това всъщност е нещото, което ми отне маааалко повече врем...
Прочетен: 4498 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Сърбия

 

 
 


Тагове