Знаете ли, че... 14 факта за Нова Зеландия

 

Нова Зеландия е държава в югозападната част на Тихия океан, която се състои от два големи и множество по-малки острови. Тя е част от Британската общност и дом на маорите. Държавен глава на страната е британската кралица, но нейната роля в управлението е незначителна. Нова Зеландия е изолирана от други острови и континенти, които се намират на големи разстояния от нея. страната граничи с Тасманово море, с Тихия океан, с Нова Каледония и Антарктида, която се намира на 2500 километра  в посока юг. Някога тези територии са били известни като Тера Аустралис Инкогнита – непознатата южна земя отвъд Екватора.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

1. Някога Нова Зеландия е била част от територията на Но Южен Уелс, който днес е част от и неин най-стар щат.  Когато се обединява във федерация  в началото на 20-ти век, на страната е предложено да е част от новата държава,  но тя отказва.

2. Нова Зеландия е една от трите страни в цял свят, които имат два равноправни химна. Това са английският химн „Бог да пази Кралицата” (God Save the Queen/King), който е официален химн на Великобритания и Канада, и  "Бог да защити Нова Зеландия” (God Defend New Zealand). Другите страни с по два химна са Дания и Канада.

3. Страната е първата страна в света, предоставила избирателни права на жените – през 1893 г.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

4. Първите заселници  на района са полинезийците, а първият европеец, който стъпва на островите е холандецът Абел Тасман. Той достига до Нова Зеландия през 1642 година,  на път от открития малко преди това остров Тасмания, но маорите убиват няколко човека от екипажа и го принуждават да напусне.  Европейците се завръщат на островите  едва през 1769 г. – англичанинът Джеймс Кук пристига  в региона и  начертава карта.

5. Кивито, разпространено на територията на островите, е единственият род от семейство Безкрили птици (Apterygidae) и най-малкият по размер представител на разред Щраусоподобни. Тези птици са ендемични за региона и се срещат само в  Нова Зеландия, никъде другаде по света. Кивито включва пет вида, всички те застрашени от изчезване. То е една от най-древните птици в света, еволюирала в среда без бозайници, единствената в света птица без опашка и една от малкото, които не могат да летят. Яйцето на кивито е най-голямо спрямо размерите на тялото.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

6. Освен кивито, в района е съществувала и друга странна птица – гигантска моа, една от най-огромните в историята, с височина 3.6 метра и тежест 300 килограма. Моята обаче е изтребена от маорите в края на 16 век.

7. Когато европейците пристигат на островите, те вече са населени от маорите. Те са наследници на полинезийци от изток, пристигнали в Нова Зеландия между 800 и 1300 г. Легендите разказват, че праотците на днешните маори идват от място, наречено Hawaiki, но  то е неизвестно до днес като местоположение.  За разлика от Австралия, която е обитавана от  аборигенитев продължение на повече от 100 хиляди години,  Нова Зеландия е най-късно заселената земя в процеса на човешката миграция. Маорите са заселили този район три-четири века преди Кук. Днес те представляват 15 % от населението на страната.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

8. В Нова Зеландия се срещат необичайно голям брой видове папратовидни растения. Сребристата папрат, Cyathea dealbata, е национален символ и е изобразен на герба на страната.

9. В контраст със съседна Австралия, която е най-старият континент на планетата, ерозирал, без активни вулкани и земетресения, островите на Нова Зеландия са вулканични и млади. Страната  е често разтърсвана от вулканични  изригвания и  земетресения.   Южните Алпи са най-младата и най-бързо растящата планинска верига на Земята, а вулканичното плато в северните части на страната преминава през Тихоокеанския огнен пръстен, известен с неспокойния си   нрав.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

10. Няма място в Нова  Зеландия, което да е  на повече от 128 километра разстояние от морето.

11. Страната  е сред държавите с най-голямо съотношение между хората и животните в света. Едва 5% от съществата на островите са хора.  Броят на овцете е 40 000 000, спрямо десет пъти по-малко хора.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

12. Нова Зеландия разполага с най-много книжарници на глава на населението. На всеки 7 хиляди  човека се пада по една книжарница, в сравнение да речем с Великобритания, в която съотношението е 1:19 000.

13. Съседна Австралия е единственият хабитат на торбести бозайници на цялата планета, а  в Нова Зеландия няма нито един бозайник, освен тези, донесени от хората. Макар да е известна с огромните си стада с овце и добива на  овча вълна, страната е  царство на птиците. Макар да е съвсем близо до австралийския континент, който гъмжи от отровна и опасна флора и фауна, крокодили и акули,  в Нова Зеландия няма нито едно отровно животно - нито крокодили, нито змии, нито пък акули.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

14. Селското стопанство и еко туризмът са основните отрасли на страната, която е сравнително бедна на природни изкопаеми.  Млечните продукти представляват една пета от общия износ на Нова Зеландия.

Знаете ли, че...  факта за Нова Зеландия

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Нова Зеландия

 

Всеки който е гледал Властелинът на пръстените се е възхитил на величествените пейзажи и природната красота на Нова Зеландия. Като новозеландец режисьорът на прочутата трилогия, Питър Джаксън, със сигурност не е имал нужда от много убеждаване, за да се реши да я заснеме в родната си страна. Ето и някои от най-зрелищните локации, станали декор за сц...
Прочетен: 4890 Коментари: 0
Нова Зеландия има прекрасна природа и може да ви зарадва със спиращи дъха гледки. Красивата страна е вдъхновила многобройни пътешественици, които я посещават, за да се насладят на пейзажа или пък да вдигнат адреналина с бънджи скокове, скално катерене, полети с балон и всякакви други дейности на открито. Нека си направим кратка разходка из географс...
Прочетен: 4307 Коментари: 0
    Окланд е най-големият град в Нова Зеландия с популация от над 1 милион души. Познат е като „града на платната“ заради големия брой яхти, които красят пристанище Waimeata и залива Hauraki. Окланд би могъл да бъде познат и като „града на вулканите“, тъй като голяма част от пейзажите му се дължат на факта, че е построен върху Окландското вулкани...
Прочетен: 7482 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Нова Зеландия

 

 
 
Видео за Нова Зеландия

  


Тагове