Топ забележителностите на Милано

 

Милано разполага с широка гама от атракции, които могат да  удовлетворят вкусовете на всички туристи. Старите му и впечатляващи структури  принадлежат към най-посещаваните забележителности на града.


Оперният театър '' Ла Скала''


Топ забележителностите на Милано

Топ забележителностите на Милано

Топ забележителностите на Милано

Оперният театър '' Ла Скала'' е символ на Милано - градът, популярен  с висшата  мода, известните личности, бляскавите партита и някои от най-добрите световни оперни представления. Основната му опера, ''Ла Скала'',  все още следва визията на основателката си - императрица Мария Тереза , и определя тенденциите в областта на класическата музика. Сградата е проектирана  от архитекта  Джузепе Пиермарини  в нео-класически стил и е една от най-често посещаваните забележителности на града. ''Ла Скала'' е открита през 1778 година с постановката на операта на Салиери, озаглавена "L'Europa Riconosciuta".


Храмът ''Della Vittoria ''


Топ забележителностите на Милано

Храмът ''Della Vittoria '' е мраморен паметник, който се  намира срещу казармата на Гарибалди. Построена е на  4 ноември 1928 г.  в памет на жителите на Милано, които са загинали по време на  Първата световна война.

Топ забележителностите на Милано

Структурата на храма има осмоъгълна форма и разполага с три етажа. За изграждането на паметника е използвана впечатляваща гама от материали. Интериорът съдържа множество  монументи като мавзолея на Теодорих Велики. Електрическият фар, който е разположен  върху купола му, може да се види през нощта от 15 километра разстояние. Въпреки че през Втората световна война храмът е претърпял значителни щети, към настоящия момент той е реконструиран и е възвърнат предишният му блясък. Внушителни са бронзовите статуи, които са разположени във външните  ниши на сградата. Те са дело на творци като Lombardi, Supino и Maiocchi.


Алея  ''Corso Vittorio Emanuele''


Топ забележителностите на Милано

Corso Vittorio Emanuele е най-популярната търговска улица в Милано. Разположена е зад Катедралата на Милано и свързва Piazza Duomo с Teatro Alla Scala. Обграден от модерни витрини, този  пешеходен пасаж предлага голям избор на магазини и се гордее с втората по големина пешеходна зона в центъра на града. Тя е с модерен дизайн - с две стъклени аркади, чиято форма  преминава в осмоъгълник. Дори и в дъждовни дни Corso Vittorio Emanuele е много удобна  за пазаруване, тъй като осигурява подслон и уютна атмосфера за купувачите.

Топ забележителностите на Милано

Улицата е кръстена на великия Виктор Емануил II , който е известен като първия крал на Обединена Италия. Първоначалният замисъл за дизайна на алеята  датира от 1861 година, а построяването й се осъществява в периода  между 1865 година  и 1877 година от Джузепе Менгони. Декоративните й детайли са наистина  впечатляващи -  статуи на гипсови  орли обграждат  купола, който е издигнат на ниво от 47 метра и е направен от желязо и стъкло, което е типична техника за аркади от 19-ти век. Вътрешната фасада включва великолепни фигури на  теламони и кариатиди и  гипсови орнаментни  детайли в нео-ренесансов стил.


Пиаца дел Дуомо


Топ забележителностите на Милано

Piazza Duomo е най-големият площад в Милано и е един от най-известните туристически обекти в столицата  на модата и бизнеса на Италия. В близост до него са ситуирани Миланската  катедрала, Кралския дворец и Галерия '' Vittorio Emanuele II.''  На площада можете да посетите луксозни магазини и очарователни ресторанти с отлична кухня.

Топ забележителностите на Милано

Най-значимата забележителност на този площад е Миланската катедрала, която привлича вниманието отдалеч със своята впечатляваща готическа архитектура. Тя е една от най-големите църкви в света, нарежда се на второ място след Базиликата  ''Свети Петър'' в Рим.  Миланската катедралата разполага с изумителен интериор, който включва   уникално  музикално наследство и висок вътрешен корпус на сградата. Туристите могат да видят  очарователната "Madonnina" -  позлатена скулптура в бароков стил, проектирана от Франческо Кроче.  Множество кули и зъбери, разпределени на подпорните сводове,  добавят художествени характеристики на това място. През 16-ти век  Джакомо Антегнати  използва таланта си,  за да изгради  голям орган, Джузепе Меда  декорира  площта около  олтара, а Франческо Брамбила  създава  дървени трибуни около главния олтар за църковния хор.


Амвросийската Библиотека

Топ забележителностите на Милано

Амвросийската  библиотека  е една от най-старите библиотеки в Милано. Тя помещава   художествената галерия  ''Pinacoteca Ambrosiana''. Името на библиотеката идва от св. Амвросий - покровител на град Милано.

Топ забележителностите на Милано

Топ забележителностите на Милано

Библиотеката се фокусира върху историята, религията и литературата на класическия период. Нейната богата колекция включва арабски и ориенталски творби, които са с  изключително културно значение. В библиотеката има разнообразие от  палимпсести  като "'Libro d'ore Borromeo" и "Gellio", а също така и ценни ръкописи и щампи, някои от които са върху  човешка кожа.
 

Миланската катедрала


Топ забележителностите на Милано

Разположена  в близост до  Пиаца дел Дуомо - централният площад на Милано, Миланската катедрала е известна като една  от най-големите католически катедрали в света, на второ място след катедралата в Севиля. Тя е дълга 157 метра и може да побере около 40 000 души.

Топ забележителностите на Милано

Топ забележителностите на Милано

Изграждането на катедралата  започва през 1366 г. по инициатива  на архиепископ Antonio da Palazzo и продължава около 5 века, въпреки че по-голяма част от строежа е приключила през  1485 година. Мястото, където катедралата е построена, е свещено, тъй като на него е била разположена  базиликата ''Санта Мария Маджоре'' през 9-ти век.





Коментари

 

изпратено преди: 7 години

Статията е превъзходна! Също като Милано!

П.П. Липсва Тайната вечеря... ;)

Добави твоето мнение


Други теми за Милано

 

Милано се намира в Ломбардия, Северна Италия и е финансова и модна столица на страната. Това е метрополитен град, който е обърнат към бъдещето и в същото време никога не забравя своето минало величие. Впечатляващите шопинг центрове на Милано, където се предлагат марки като Прада, Армани и Версаче, привличат почти толкова посетители, колкото забележ...
Прочетен: 1773 Коментари: 0
Улица "Монте Наполеоне"       Една от най-елегнатните улици в Европа или Монтенапо, както я наричат гражданите на Милано, в миналото е била не просто място за пазаруване, а възможност човек да вкуси от разкоша и лукса на Милано. Сега най-често по улицата гъмжи oт паркирани автомобили и микробуси за доставка на стоки, независимо, че би...
Прочетен: 7320 Коментари: 0

реклама



Автор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)



Снимки за Милано

 

 
1
2
3
4
5
   От: Valeria Jordanova
 
 


Тагове