7 любими дестинации в Чили

 

Независимо от честите земетресения в района, Чили е едно от най-интересните и разнообразни дестинации в света. На другия край на Земята, страната има какво да покаже дори на най-капризните туристи – високи планини, ветровити крайбрежия, слънчеви палми и екзотична култура. И не само това – Чили ще ви грабне с разнообразието на своята природа – от горещи плажове на север, до пингвини и ледени късове на юг, протягащи се сякаш към Антарктида, дори тайнствени острови сред водите на Пасифика.


1. Валпараисо

7 любими дестинации в Чили

Както името само говори, Валпараисо е сякаш късче от рая. Градът е едно от най-важните пристанища на Тихия океан в страната и дълги години играе важна роля за корабите, преминаващи между Атлантическия и Тихия океан през Магелановия проток. ЮНЕСКО го включва в своя списък за културно богатство през 2003, а въпреки официалния статут на столица на Сантяго де Чиле,  Националният Конгрес заседава именно тук.  Градът разполага със страхотни гледки от десетките хълмове, сред които е построен, които обхващат светлините, покривите и сградите в долината. Отвисоко можете да се полюбувате на Тихия океан и залеза.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили


2. Пукон

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

Ако предпочитате природата пред забързаните градове, Пукон е вашето място. Районът ще ви предложи страхотни гледки и много възможности за спорт на открито. Можете да се възхитите на красотата на заснежения вулкан, на езерото в долината и на горите край неговите води.  Градът ще ви осигури всякакви забавления и няма да ви остави да скучаете, макар да не е сред най-известните дестинации в страната. Пукон разполага с множество възможности за активна почивка, с добри хотели, с чудесни ресторанти, включително такива, които предлагат вегетариански менюта.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

3. Сан  Педро де Атакама

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

Заобиколен от най-сухата пустиня на Земята, градът Сан Педро де Атакама е една от най-интересните южноамерикански дестинации.  Ако изображението с пълната луна ви се струва познато, то това е така, тъй като то е едно от най-забележителните места на планетата – долината Вале де ла Луна, която често е оприличавана на лунната повърхност. На това място учени от НАСА са правили тестове на машини, които да изпратят на Марс. Друга забележителност близо до града е спящият вулкан Линканкабур. През деня може да изпробвате нестандартния спорт сендбординг по дюните на пустинята – нещо като пясъчен сноуборд, който би бил интересен за любителите на спортовете. През нощта пък можете да разгледате астрономическата обсерватория, за да се полюбувате на звездите.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

4. Ла Серена

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

Ла Серена се намира на брега на Тихия океан и е вторият най-стар чилийски град след столицата Сантяго, от която е на разстояние 471 километра в посока юг – основан е през 1544 година и разполага с интересни старинни сгради.  Популярен със своите дълги плажове, които са по-малко претъпкани с хора от плажовете на север, градът е подходяща дестинация за онези, които обичат дългите разходки по крайбрежието. Можете да разгледате още неоколониалните селища в района и лозята с грозде от сорта писко. В града има и обсерватория, която можете да видите.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

5. Великденски остров

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

Рапа Нуй, наречени още Великденски остров, е островно владение на Чили в Тихия океан. Островът се намира на 3 600 км западно от Южна Америка и  е едно от най-изолираните места в света. Рапа Нуй е създаден от три вулкана: Поике, Рано Као и Теревака, и носи европейското си име заради датата, на която е открит от първия европеец - холандски адмирал, наречен Якоб Рогевен. Предполага се, че Великденският остров е бил заселен между 300-1200 г. от н.е. от полинезийци, а когато европейците пристигат на острова, те заварват коренно население от 2000-3000 човека.  Островът е известен по света с огромните каменни статуи – моаи, създадени от древните заселници по незнайни причини. Други интересни неща на острова са т.нар. „Пъп на Света" – кръгъл камък, който според някои хора е най-кръглият на света и събира най-важните енергийни линии на Земята; както и системата от пещери под  цялата повърхност на острова, в които човек може да броди месеци наред, без да види слънцето.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

6. Магеланов проток

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили


Магелановият проток
е разположен между най-южната континентална точка на Южна Америка (нос Фроуърд) и остров Огнена земя. Той е естествен проток, който свързва Атлантическия с Тихия океан и дълго време е единственият път между двата океана – до началото на 20 век, когато създават Панамския канал. Открива го португалският мореплавател Фернандо Магелан в началото на 16 век, по време на експедиция.  Протокът се е оформил през ледниковата епоха, когато ледниците оформят тектонските долини, а сушата постепенно потъва под тежестта на ледената маса. При затопляне на климата ледът започва се да се стопява, а пропадналите долини биват залети от океанските води.  Ако се решите да достигнете толкова на юг, можете да се впуснете в подводни приключения и наблюдение на китовете. Можете да посетите и суровата Патагония – най-южната част на южноамериканския континент.

7 любими дестинации в ЧилиСнимка: Google Maps

7. Огнена земя

7 любими дестинации в Чили

7 любими дестинации в Чили

Tierra del Fuego, или Огнена земя, е архипелаг, разположен в южната част на Южна Америка, между Магелановия проток и протока Дрейк, между Атлантическия и Тихия океан. Той е част от природо-географската област Патагония – най-южният регион на Южна Америка, на юг от която се намира леденият континент Антарктида. На остров от архипелага е и най-южната точка на континента - Нос Хорн. Островите на архипелага са разделени между Аржентина и Чили, като Чили взима западната част, включително целия Магеланов проток, а Аржентина поема източната част. Огнена земя е дом на племето она, а преди  по тези места да се заселят европейците, тук са живеели три индиански племена - ана, ягани и алакафури. По крайбрежните скалисти брегове на протока могат да се видят ята от пингвини, чайки и буревестници.  Тук можете да се отдадете на разходки сред спиращата дъха сурова природа, почти недокосната от човека. Високите планини са величествена гледка – те са част от най-южните склонове на Андите, които преминават по цялата дължина на континента. Можете да хванете „влака до края на света”, които носи името си още от времето, когато хората на континента са смятали, че Земята е плоска и на юг се намира краят й.

7 любими дестинации в Чили
Снимка: Google Maps

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Чили

 

Мраморните пещери и особено "Катедралата от мрамор" са сред най-забележителните природни образувания в света. Намират се на границата на Чили с Аржентина, където частично потопени се оглеждат в яркосините води на езерото Хенерал Карера. Гледката действително е неповторима и остава в съзнанието като нещо приказно и магично.Езерото, в което са разпол...
Прочетен: 1686 Коментари: 0
Чилийският бряг е известен с това, че е каменист, но по него има голям брой красиви плажове, на които могат да се наслаждават както туристите, така и местните хора. Заради неравния терен плажовете често са разположени между или под стръмни отвесни скали. Плажовете предлагат редица варианти за прекарване на свободното време, вариращи от плуване и съ...
Прочетен: 1665 Коментари: 0
Чили е красива и забележителна страна, с удивително крайбрежие, разнообразен релеф и интересна култура. Ето и още 22 интересни факта за Чили, които накратко ще ви запознаят с тази далечна дестинация.1. Чили получава своята независимост от Испания през 1913 г. 2. Името на Чили идва от езика на местните номадски племена и означава: „там където земята...
Прочетен: 4647 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове