Възхитителни скални образувания

 

Има красиви природни феномени в света и всеки един от тях е доказателство за изумителната природна сила. Ето няколко уникални скални образувания, които ще Ви смаят с изящността на своите форми.
 

Златната скала, Мианмар


 Възхитителни скални образувания

Златната скала е известно будистко поклонническо място в Мон, Мианмар.  Тя представлява гранитен камък, покрит със златни листа от поклонниците, а на върха й е разположена малка пагода, висока 5,5 метра. Скалата е с екстремно местоположение и създава впечатление, че ще се търкулне надолу, тъй като се намита почти на ръба.


Деликатната арка , Юта САЩ


 Възхитителни скални образувания

Това е една от известните арки в света, разположена е в Национален парк ''Арки'' в Юта. Скалното образувание е  загадъчна  арка, която се е  превърнала в символ на щата. Образуването на скалата в тази й форма е вследствие на ерозията и  представлява последният етап на изветряне, преди скалата окончателно да се разпадне.


Каменното дърво, Боливия


 Възхитителни скални образувания

Впечатляващите форми на Каменното дърво са изваяни под въздействието на вятъра и пясъка. Внушителното скално образувание се намира в боливийското Алтиплано, което разполага с едни от  най-красивите пейзажи в света.


Скалите Гъби, Египет


 Възхитителни скални образувания

Това са едни от най-известните скали-гъби, които се намират в Египет. Образуването им е в следствие на ярките прояви на процесите на ерозия и атмосферни влияния. Обикновено се срещат в пустинните райони, формират се в продължение на хиляди години, когато ерозията на отделни скалисти части напредва с по-голяма сила в основата на скалата, отколкото на върха й.


Вълната, Аризона, САЩ

 Възхитителни скални образувания

Това грандиозно пясъчно образуване, наречено ''Вълната'', е разположено на склоновете на Coyote Buttes, Аризона. Тя е възникнала през юрския период, като резултат от действието на водната ерозия върху застиналите дюни от разноцветен пясък, пресован като камък. Силните водни потоци през дъждовните сезони с течение на годините са изваяли мекия пясъчник на този каньон.


Улуру (Ейърс Рок ), Австралия


 Възхитителни скални образувания

Голямото скално образуване Ейърс Рок  (известно също като Улуру ) се издига на 318 метра височина.  Масивните му размери карат всички останали обекти да изглеждат като джуджета  около него. Този емблематичен монолит на Австралия е един от най-големите в света. От зори до здрач, поради променящата се светлина, той приема различни  зашеметяващи  нюанси, вариращи от червено до кафяво. Ейърс Рок е свещен район за аборигените, които са известни като Anangu.


Скалата Split apple rock , Нова Зеландия

 Възхитителни скални образувания

Тази интересна скала, имаща форма на ябълка, разрязана на две, е разположена на Южния остров на Нова Зеландия. Скалата се намира в Национален парк ''Тасман'' и е популярна туристическа дестинация.


Зъберите, Австралия

 Възхитителни скални образувания

Тези красиви варовикови образувания, наречени  Pinnacles (Зъберите), се намират  в Национален парк Namburg, Западна Австралия. Зъберите са се образували от варовик, филтриран от пясъка и ''циментиран'' от дъжда на по-ниските нива на дюните в мек варовик. Създадена преди хиляди години от наслагването  на мидени черупки, тази формация  достига височина от над 4 метра. Pinnacles се счита за един от най-уникалните пейзажи на Австралия.


Скалата  Perce, Канада

 Възхитителни скални образувания

Това скално образувание е една от най-големите естествени арки в света. В пробитата скала е имало две образувани арки, една от които се е разрушила на 17 юни 1845 година. Въпреки ''изчезването'' на едната, скалата   Perce все още се счита за едно от седемте чудеса на Канада.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2794 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3370 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2677 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове