Най-емблематичните сгради в света – втора част

 

Има много различни видове сгради по цял свят, а някои от тях са построени, за да бъдат символ на определен  град или  народ. С течение на времето тези сгради се превръщат в икони на величието на града. Ето и  списък на сградите, без които  светът не би бил същият.

Вижте: Най-емблематичните сгради в света – първа частТадж Махал, Индия

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Скъпоценното бижу на Индия - Тадж Махал, е свидетелство за любовта на един мъж към неговата жена. Външният вид на сградата изглежда като дворец, но всъщност тя е  построена като гробница за любимата съпруга на императора. Строителството започва една година след смъртта й- през 1632 г.. Мавзолеят е завършен през 1648 година, а конструкцията на   околните сгради и градините е отнела още пет години. В строителството са участвали 20 000 работници и занаятчии, които са били наети от цяла Северна Индия. Скоро след като Тадж Махал е завършен, императорът е свален от власт от сина си Аурангзеб и е поставен под домашен арест. Когато императорът умира през 1658, той е погребан до съпругата си  в Тадж Махал. По време на Втората световна война, правителството на Индия издига строително скеле около Тадж Махал, за да заблуди немските и японски пилоти -  бомбардировачи. Днес Тадж Махал е под друга заплаха – поради въздействието на киселинните дъждове и замърсяването от петролната рафинерия  в Матхура, белият мрамор, от който е направен Тадж Махал, е започнал да пожълтява.

Най-емблематичните сгради в света – втора част

От кого е построен?


Тадж Махал е построен от император Шах Джахан, когато третата му съпруга Мумтаз Махал умира при раждането на четиринадесетото им дете - Гаухара Бегум. Той е разменил големия си дворец в центъра на Агра с махараджа Джай Сингх за трите акра земя, където сега се издига Тадж Махал.


Айфеловата кула, Париж

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Издигащата се високо над Париж http://idi.bg/blogs/view/blog/354 Айфелова кула е построена в периода между 1887 и 1889 година, като първоначално  е служила за входна арка за Световното изложение, отбелязващо стогодишнината от Френската революция. Кулата е  трябвало да остане  в продължение на 20 години на това място, но се  е оказала ценно средство за комуникация и до днес е елемент от силуета на Париж. По време на немската окупация на Париж през Втората световна война, кабелите на  асансьора били нарязани, което принудило немските войници да се изкачат по стълбите до върха, за  да издигнат свастиката. Само часове след Освобождението на Париж асансьорите функционирали.

Най-емблематичните сгради в света – втора част

От кого е построена?


Айфеловата кула е проектирана от инж. Густав Айфел, който първоначално е представил проекта си в Барселона на  Световната експозиция през 1888 г., но получил отказ. Когато кулата  е била в завършен вид, той гравирал имената на 72 френски учени, инженери и други известни французи.
Биг Бен- Часовникова кула на Уестминстърския дворец, Лондон

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Един от най-известните часовници в света, Биг Бен, всъщност е името на една от камбаните, но през годините името му се е  използвало  както за часовника, така и за кулата. Той е завършен по време на реставрирането на  Уестминстърския дворец през 1858 година. Кулата се издига на  96 метра височина, а голямата камбана е висока около 2  метра и половина и тежи 13 тона. Никой не знае точно на кого е кръстен Биг Бен, но се счита за вероятно да е или на Сър Бенджамин Хол (който ръководел монтажа на камбаната), или на английския шампион по бокс тежка категория Бенджамин Каунт.

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Най-емблематичните сгради в света – втора част

От кого е построен?


Дизайнът на Уестминистърския дворец е по проект на Чарлз Бари, а часовниковата кула е  създадена от Аугустус Пугин. Самият часовник е проектиран от  Бекет Денисън.


Колизеумът, Рим

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Най-големият римски амфитеатър, строен някога – Колизеумът, е едно от най-големите архитектурни постижения на древните римляни. Строителството му започва между 70 и 72 г.пр. Хр и завършва през 80 г.пр. Хр. Той разполага с места за сядане на около 50 000 души.  Обикновено се е използвал като трибуна за гладиаторски игри, а също така  и за обществени спектакли, възстановки на морски битки, преследване на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми, базирани на класическата митология. По време на Средновековието развлекателната цел на Колизеума приключила и той бил използван впоследствие като пространство за жилища, работилници, крепост,  квартали за религиозни цели, както и  за християнски храм. Днес Колизеумът е една от най-популярните туристически атракции в Рим и привлича хиляди туристи годишно.

Най-емблематичните сгради в света – втора част

От кого е построен?

Император Веспасиан използвал голямо съкровище, иззето по време на Юдейските войни през 70г. пр. Хр., за финансиране на изграждането на Колизеума. Той е построен до третия етаж, когато Веспасиан умира през 79 г., но неговият син Тит  завършва делото му през 80г. пр. Хр.


Хеопсова пирамида, Египет
 

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Пирамидата на платото Гиза е вълнувала човечеството от векове. Не само, че е била изправена пред  изпитанията на времето, но точността, с която е построена, е впечатляваща дори и за  днешните стандарти. Пирамидата е  построена като гробница за трима отделни фараона през третата и четвъртата династия. Хеопсовата пирамида е  единственото оцеляло чудо на Древния свят и е най-високата сграда в света до 1300 година, когато е надмината от  Катедралата на Линкълн.

Най-емблематичните сгради в света – втора част

Най-емблематичните сгради в света – втора част

От кого е построена?


Най-старата и най-голямата от трите пирамиди е построен от Хуфу между 2551 и 2531 г. пр. Хр. Втората е построена от внука на Хуфу, между 2558 и 2532 г. пр. Хр. И третата  - от   Menkaure. Въпреки че не се знае точната дата на строителството, много вероятно е  да е завършена някъде около 2490 г. пр. Хр, няколко години след смъртта му.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове