Балчик

 

Балчик е разположен в Североизточна България, по северното Черноморие, което се отличава с каменистия си и стръмен бряг. В близост  до Балчик са разположени известни курорти като Албена, Кранево, Златни пясъци и градовете Варна, Добрич и Каварна.

Балчик

Дворецът и ботаническата градина в Балчик  са едно от най-красивите места по българското Черноморие. Тази интересна резиденция и прекрасно организираните и богати градини около нея могат да подействат вдъхновяващо на всеки, особено в съчетание с невероятната гледка към морския бряг. Дворецът в Балчик е всъщност лятната резиденция на румънската Кралица Мария, ботаническата градина е една от най-екзотичните, които могат да се видят в България..

Балчик

Балчик

Балчик

Кралицата на Румъния – Мария Александрина Виктория де Единбург се влюбва в този скалист бряг край Балчик по време на Междусъюзническата война през 1913 г., когато Румъния напада България. Малко след това редица румънски културни дейци купуват земи в района край Балчик, в резултат на което това морско кътче се превръща в значително културно средище по Черноморието. През 1940 година земите са върнати отново на България, а Дворецът и ботаническата градина са обявени за туристическа атракция през 1980 г.

Балчик

Балчик

Дворецът в Балчик е едно от малкото места по света, където мирно съжителстват свещените християнски и мюсюлмански сгради – църквата и джамията. Заслугата отново е на румънската кралица, която изповядвала екзотичната бахайска религия. Следвайки нейните канони, Мария вплела в прекрасна хармония десетки култури и влияния и така превърнала лятната си резиденция в едно от най-красивите и причудливи кътчета у нас.

Балчик

Балчик

В Архитектурата на Двореца в Балчик на румънската кралица се преплитат по очарователен начин старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Към двореца протича  кристалночистата вода на изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма". В самия двор на комплекса Двореца и ботаническата градина в Балчик е изграден параклисът "Стела Марис". Непременно трябва да се видят "Алеята на виното", "Алеята на вековете" "Висящите тераси", гробът на кралица Мария, "Божествената градина", градина "Английски двор", "Градината с кръстовидното водно огледало", "Мостикът на двореца и гаражите за яхти", "Мостът на въздишките".

Балчик

Балчик

Самата ботаническа градина е създадена на територията на лятната резиденция през 1955 г. Тя се разпростира с цялата си прелест на площ от 6,5 хектара, а в нея могат да се видят прекрасно аранжирани около 2000 вида растения от целия свят. Ботаническата градина в Балчик е впечатляваща с екзотичните си растения и цялостния вид на парка на фона на резиденцията. В комплекса на Двореца и ботаническата градина в Балчик може да се види втората по големина колекция от кактуси в Европа.

Балчик

Балчик

Част от растителното разнообразие включва екзотичните растения: бонбонено дърво, моливно дърво, метасеквоята, която е известна още и със сензационното си откриване. Учените са смятали, че дървото е изчезнало от планетата Земя, поради което го описали по изкопаеми остатъци, а 5 години след това по време на научна експедиция в Китай е намерено живо.

Балчик

Коментари

 


Добави твоето мнение

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Lora Marinova

Теми (17)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (2)Снимки за Балчик

 

 
 
Видео за България

  


Тагове