Атлантическият път в Норвегия

 

Острите завои на Атлантическия път и великолепната природа около него го поставят на челно място в класацията за най-добрите световни пътища на британския вестник The Guardian.

 Атлантическият път в Норвегия

Интересни факти

 Атлантическият път в Норвегия

Пътят: Намира се в област Møre og Romsdal;
Дължина: 8,27 километра. Атлантическият път е част от 36-километровия Национален норвежки път 64;
Строеж: Стоежът на пътя започва на 1 август 1983 година и успешно приключва шест години по-късно – на 7 юли 1989 година;
Мостове: 8 моста с обща дължина 891 метра;


Местоположение


 Атлантическият път в Норвегия

Атлантическият път е 8-километрова отсечка от пътя между градовете Kristiansund и Molde, двете населени места с най-голяма популация в Норвегия. Пътят започва на около 30 км югозападно от Kristiansund и завършва 47 км северно от Molde.


Пътят


 Атлантическият път в Норвегия

Атлантическият път криволичи, минавайки през  ниски мостове, които се издигат над морето и свързват островите между Molde (символ на годишния джаз фестивал през юли) и западните фиорди в  Kristiansund.
Hustadvika е дълга част от бреговата линия на океана и когато се разрази буря в този участък, положението става доста драматично. При спокойно време на това място можете да забележите китове и тюлени.

 Атлантическият път в Норвегия

Пътят, който свързва малки крайбрежни общности, е избран за "Норвежко строителство на века" през 2005 г.  Атлантическият  път е само на 30 минути път с кола през Тунела на Атлантическия океан  от град Kristiansund. След като преминете през Тунела, минавате   остров Averøy , в който се намира църквата  Kvernes Stave, а след това стигате до  много живописната западна част на острова и до  Hustadvika.

 Атлантическият път в Норвегия

Атлантическият път печели статута си на  национален туристически маршрут поради   изключителната  архитектура на пътя и мостовете, и  невероятните панорамни гледки по протежение на  крайбрежието.

 Атлантическият път в Норвегия


Гледки по пътя


Има четири района, подходящи да се насладите на  панорамната гледка и да си отпочинете. Това със съоръжения, които са с  удебелени архитектурни конструкции по протежение на Атлантическия път. Оттук можете да се наслаждавате на природата, както и на  великолепния  архитектурен дизайн на самия път. Някои от панорамните платформи се използват от рибари.

 Атлантическият път в Норвегия

Въпреки че китовете са по-честа гледка, ще имате възможност да се насладите и на богатия животински свят на  Атлантическия океан, птици и дори тюлени. Впечатляващият път препуска  от остров на остров, преминавайки през осем моста. Най-високият мост, Storseisundet, разполага с  опасни, но и много  красиви завои, от които се разкрива величествена гледка, и дори можете да  видите и самата техника на изграждане на мостовете. Много туристи избират да пътуват през Атлантическия път през есента, за да изживеят емоциите от бурите, които бушуват и заливат пътя. Строителните работници, участвали в изграждането на конструкцията на пътя, са били свидетели на 12 урагани по време на строителния процес.

 Атлантическият път в Норвегия

Сред забележителностите в района попада и средновековната дървена църква  Kvernes Stave, която датира от приблизително  1300 пр.н.е. Тази красива църква е разположена сред изумителни гледки, които се разкриват от фиордите Kvernesfjord и Freifjord. Друга интересна забележителност – това е пещерата Bremsnes, разположена в южната чат на планината Bremsneshatten. Много културни и археологически находки, датиращи отпреди 10 000 хиляди години, са намерени на това място.
Не бива да пропускате и музея Kvernes Rural, който се състои от 11 стари сгради с голяма и разнообразна колекция от различни периоди. Музеят е отворен всеки ден през лятото.

 Атлантическият път в Норвегия  Атлантическият път в Норвегия

Има отлични места за риболов, които са достъпни с лодки или откъм скалистия морски бряг. Намират се също така и свободни за паркиране места, където можете да оставите колата си за часове, а през това време да се  наслаждавате на красивата гледка, на чистия солен морски въздух, на залеза на слънцето или на бурното време – зависи от сезона и деня. Организират се и риболовни турнири през лятото. А също така имате и възможността да се гмуркате – чистата вода и множеството приливни течения благоприятстват за това.

 Атлантическият път в Норвегия

Наблизо на пътя в залива на Hustadvika, се намира на остров Håholmen. Това местенце е прекрасно за риболов. Можете просто да го посетите за един ден и да се насладите на вкусна храна и да научите повече за историята на рибарско селище, както и за викингите. Или може просто да прекарате няколко нощи в уютна каюта с изглед към морето. Сърфистите, които мечтаят за големи вълни и  вятър, могат да реализират мечтите си в залива Hustadvika, който е известен със своята "дива природа ".

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Норвегия

 

Като се започне от величествените планини и знаменити фиорди и се стигне до модерните, но живописни градове на Норвегия, спокойно може да се каже, че това е една от най-красивите държави в света. Неземните пейзажи само чакат да се докоснете до тях, а за да го направите, можете да вървите пеша или да се придвижвате с кола, колело или лодка. Независи...
Прочетен: 3354 Коментари: 0
Норвегия е една от най-богатите и спокойни страни в света. Това всички го знаят. Малко хора знаят обаче някои от следните интересни факти за тази северна страна и нейното население.1. Името Норвегия означава „път към Севера“.2. Ледникът Йостедалсбреен в Норвегия е най-големият ледник в Северна Европа. 3. Крайбрежието на Норвегия е с дължина по-голя...
Прочетен: 7654 Коментари: 0
Осло предлага безброй атракции за всеки - от средновековна архитектура  до модерни развлечения. Ето някои от най-забележителните дестинации и развлечения.Акершус  - замъкът и крепосттаСтарият замък и крепостта Акершус са построени като укрепление, което да защитава Осло и Норвегия. Строителните дейности стартирали през 1929 година, когато на власт ...
Прочетен: 12561 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)

Тагове