7 стъпки при планиране на семейна ваканция

 

Семейната ваканция е нещо, което всички очакват с нетърпение, но тя може а се превърне в катастрофа, ако не планирате предварително нещата. Това се отнася в още по-голяма степен за екскурзиите, в които участват хора от няколко поколения – тогава конфликтите са почти напълно сигурни. Семейната ваканция на групи от повече от едно семейство не само ще ви осигури качествено време с близките и роднините, но и може да ви спести пари. Екскурзията в чужбина е и чудесен подарък по хубави поводи. Ако планирате ваканция за два-три дена, до близко на дома ви място, вероятно няма да се притеснявате от евентуални конфликти и кавги, но ако пътувате за чужбина и ще останете там за седмица-две, би било истинска катастрофа. И така, ето няколко съвета за това как да изкарате чудесна почивка, без да се върнете у дома с разбити нерви и разбити отношения.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

1. Започнете планирането отрано
И така, решили сте да пътувате заедно. Трябва обаче да решите кой каква ваканция предпочита – седмица на морето, круиз, няколко дена на планина, обиколка на Европа... Пътешествието по повод някакво щастливо събитие ли е или само за удоволствие? Добре е да започнете планирането поне половин година по-рано, особено ако става въпрос за по-дълга ваканция или далечна дестинация. Трябва да вземете предвид какви са желанията на всички участници в пътуването, какви дестинации и забавления предпочитат, какви нужди имат, дори към какво имат нетърпимост (например високи температури, студ, влага, височини, много ходене). С отговорите на тези въпроси ще установите къде да отидете и кога да посетите желаната дестинация. Ако сред участниците има възрастни хора, съобразете се с тяхната ограничена подвижност – обикновено те трудно ще обикалят заедно с вас градовете или ще се изкачват по планините. Ако пък децата ви често страдат от прилошаване по време на пътуване с кола, има голяма вероятност пътуването с кораб да се превърне в дълго мъчение и за тях, и за вас.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

2. Пари, пари, пари

Нищо не стресира така участниците в пътуването, както парите. Пътешествията могат да са доста скъпи, но често необходимите средства могат да се разпределят между участниците. Разпределете обаче средствата предварително – нека се знае кой какво ще плаща и какво ще закупува. Освен ако нямате уговорка определен човек да плати за всичко, не предприемайте никакви стъпки – запазване на билети, резервация на хотели, наемане на коли – това може да стане чак когато сте уговорили изцяло бюджета.

3. Координирайте пътуването

Много семейства са пръснати из цялата страна, затова е особено важно да определите сборен пункт, където ще се съберете и откъдето ще тръгнете заедно. Ако не е проблем, можете да се срещнете директно на избраното място Добре е да изберете основния организатор, който ще събере мнения и желания от всички, ще направи проучванията и ще обобщи събраната информация. Съобразете пътуването с броя на участниците – понякога е по-евтино да наемете бус или каравана, вместо да купувате билети или да наемете няколко автомобила.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

4. Търпението е от съществено значение
Когато планирате пътуване заедно, от особена важност са добрите отношения между участниците, за да не се превърне ваканцията в голяма кавга с дългосрочна продължителност. Това е особено важно при пътуване, в което участват родителите или роднини на половинката. Дори най-здравите отношения са под рис при един 15-часов полет или няколкодневно пътешествие с кораб през океана. Затова заредете се с много търпение, в името на общата ваканция и положителните емоции, които тя ще ви донесе. Ако сте на прага на скандал, намерете начин да се успокоите, за да не се разрасне той в кавга – излезте на разходка или посетете накой музей, за да си успокоите нервите. Най-добрият вариант, разбира се, е да седнете и да обсъдите нещата, стига да сте уверени, че някой от участниците няма да избухне. Не забравяйте, че ще бъдете с тези хора поне още няколко дена, затова не си струва да си вгорчавате ваканцията с дребни сплетни.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

5. Дом далеч от дома

Настаняването обикновено е най-голямото перо във ваканционния бюджет. Ако сте голяма група, това може да ви спести пари точно в тази част от пътешествието, тъй като по-големите стаи излизат по-евтино на човек. Още по-добре е, ако имате възможност да наемете цяла вила, в която да се разпределите по свое усмотрение. По този начин ще имате възможност да приготвяте храната си сами, спестявайки от ресторанти и заведения, поне що се отнася до основните хранения.

6. Необходимостта от компромиси

Става въпрос за най-обикновена координация между участниците в пътуването и това да съчетаете по максимален начин желанията на всички. Ако дядото, да речем, иска да посети някой музей, но внуците искат да отидат на цирк, трябва да намерите компромисен вариант. Ако сте планирали добре нещата, вероятно сте предвидили тези неща още у дома, но ако нещо изникне по време на ваканцията, трябва да вземете компромисно решение. В най-добрия вариант всички ще се радват на общите дейности, а в компромисния – първо ще отидете на едното място, а след това на другото, или ще се срещнете после.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

7. Отпразнувайте времето заедно

Семейните ваканции са най-ценни не толкова със забележителностите, които посещавате, със сувенирите, които купувате и с храната, която дегустирате, а с времето, което прекарвате с близките си хора. Някои семейства се събират едва няколко пъти годишно, обикновено по празници, затова семейната ваканция е отличен вариант да се видят за по-дълго време и да прекарат няколко дена почти неразделни. Не бива обаче  ваканцията да се превърне във фикс идея, при която всички ходят вкупом навсякъде – оставете си лично пространство и нека всяка възрастова група се забавлява с нещата, които обича. Така ще можете да се насладите изцяло на общуването един с друг, без да си омръзвате, а от досадата да възникват скандали. А може да се окаже, че всички можете да се забавлявате заедно, като всеки усети радостта по начина, по който го усеща другия. Вероятно децата ще се насладят на интересна обиколка из музеите, докато дядото разказва любопитни факти, а възрастните може би няма да откажат да се върнат в детството, забавлявайки се с децата в техните игри. И още един бонус – ако пътувате с баба и дядо, винаги можете да оставите на тях децата, за да се отдадете на отдавна забравени нощни забавления навън.

 7 стъпки при планиране на семейна ваканция

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2891 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3460 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2743 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове