7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

 

Зад мистериите на природата се крият множество явления и феномени, които чакат своето научно обяснение. Тук са разгледани седем от най-уникалните природни феномена, които не сте виждали преди.


Вечната буря във Венецуела


7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Един от най-уникалните природни феномени на Земята – мистериозните  "Relámpago del Catatumbo" (Мълниите на Кататумбо). Явлението, което се наблюдава в района около устието на реката Catatumbo на езерото Маракаибо (Венецуела), формира волтова дъга, висока над пет километра през 140-160 нощи в годината, по 10 часа на нощ и над 280 пъти на час. Тази почти перманентна буря обхваща блатистите места, където река Catatumbo се влива в езерото Maracaibo и се смята за най-големия единичен генератор на озон на планетата, съдейки по интензивността и честотата й.

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

На това мястото се наблюдават около 1 176 000 светкавици на година, с интензитет над 400 000 ампера, които се виждат на повече от 400 км. Поради причината, че явлението се забелязва отдалече от корабите и е полезен за навигацията им, то се нарича още Фара на Маракайбо. Сблъсъкът между облаците поради силния вятър, идващ от Андите, причинява образуването на мълнията, а последвалите светкавици са  в резултат от електрически заряди на йонизираните газове, по-специално на метан, създадени вследствие на  разлагането на органичната материя в блатата.  И поради факта, че газът е по-лек от въздуха, и се издига във височина, се образува буря. Някои от местните природозащитници се надяват раойнът да се сложи под протекцията на ЮНЕСКО, тъй като феноменът е единственият по рода си на планетата, и възстановява озоновия слой на Земята.


Рибният дъжд в Хондурас

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Рибният дъжд е явление, характерно за Хондурас. Той обхваща територията на департамента Йоро между месеците май и юли. Свидетелите на този природен феномен споделят, че той започва с появата на тъмен облак в небето, последван от светкавици, гръмотевици, силен вятър и проливен дъжд, продължаващи 2-3 часа. След като спре дъждът, хиляди живи риби падат на земята. Хората събират рибите и ги носят в къщите си, където ги готвят. От 1998 година стартира фестивал с названието "Festival de la Lluvia de Peces" (Фестивал на Рибния дъжд), който се чества всяка година в департамента Йоро, Хондурас.


Катерещите се кози в Мароко

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Кози, покатерили се върху дърветата, можете да видите само в Мароко. Козите се катерят върху дърветата, тъй като обичат да ядат плодовете на аргановото дърво, което е подобно на маслината. Фермерите следват козите от дърво на дърво. И това не е, защото е странно явление да видят коза върху дърво, а защото плодовете имат ядка, която животните не могат да смелят и я изплюват или отделят, а фермерите я събират. Ядката съдържа 1-3 семена, от които може да се прави арганово масло, което се използва в готварството и козметиката. Това масло се добива от хората в региона в продължение на хиляди години, но също като повечето природни и полезни неща в наши дни, аргановото дърво бавно изчезва, защото бива изсичано за дървесина или изяждано от козите. Поради тази причина група от хора и организации обединяват усилията си в опит да съхранят този вид дърво. За тази цел едно от основните места, където дърветата растат, е обявено за биосферен резерват.

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Било взето решение, че ако маслото добие известност поради чудесния си вкус и подмладяващите съставки, който съдържа, ще се увеличи търговският интерес. Хората обаче не били въодушевени да мажат храната или лицето си с продукт, добиван от екскрементите на козите.  Поради тази причина компанията забранила пашата на козите по дърветата в определен период, за да могат плодовете да падат свободно и след това да се събират за масло. Засега тази мярка изглежда, че работи.


Червеният дъжд в Керала

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

От 25 юли до 23 септември 2001 година червен дъжд се изсипва спорадично над южния индийски щат Керала. Обилните порои оцветили дрехите на хората в червено, сякаш с кръв. Било е съобщено също така и за жълт, зелен и черен дъжд. Първоначално се е считало, че дъждовете са били оцветени вследствие на сблъсък на метеор в атмосферата, но по-късно било установено от  Индийското правителство, че причината е друга – оцветяването е от спорите на местни водорасли.

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

През 2006 година цветните дъждове в Керала привличали вниманието върху себе си в световен мащаб. От тогава датира и твърдението на Годфри Луиз и Сантош Кумар от университета Махатма Ганди, че цветните частици са клетки с извънземен произход. По късно било научно потвърдено, че червеният дъжд  се е появил вследствие на изотопни съотношения на азот и въглерод.


Най-дългата вълна на Земята


7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Два пъти годишно, между февруари и март, водите на Атлантическия океан заливат река Амазонка в Бразилия, като генерират най-дългата вълна на Замята. Феноменът, известен като  Pororoca, е резултат от приливите и отливите на Атлантическия океан при устието на реката. Това образува вълни с височина над 3.5 метра, които могат да се задържат за повече от половин час.

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Името Pororoca  произлиза от местен туземски език и се превежда като „голям унищожителен шум”. Вълната може да бъде чута 30 минути, преди да е дошла и е толкова мощна, че унищожава всичко, включително дървета, местни къщи и всички видове животни.

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Вълната добива популярност и сред любителите на сърф. През 1999 година се е състоял годишният  шампионат в  São Domingos do Capim. Сърфирането по Pororoca е особено опасно, тъй като водата съдържа значителен брой отломки от речния бряг. Рекордът за най-дълго сърфиране по вълната е постигнат от Picuruta Salazar, бразилски сърфист, който през 2003 година успява да се задържи на вълната цели 37 минути и изминава разстояние от 12.5 километра. Мечтата на всеки сърфист: да сърфира по безкрайната вълна.


Черното слънце в Дания


7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

През пролетта в Дания, приблизително около половин час преди залез, ята от повече от 1 милион скорци се събират от всички краища на света, за да образуват невероятни формации. Този феномен е  наречен Черното слънце (в Дания) и може да се наблюдава през ранна пролет - от март до средата на април, около мочурливите  области на Западна Дания. Скорците мигрират от юг и прекарват дните по поляните, събирайки храна, а през нощите спят в тръстиките.


Огнената дъга в Айдахо

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

7 невероятни природни феномена, които не сте виждали

Атмосферният феномен, познат като ''Огнена дъга'' се появява, когато слънцето е високо в небето (на повече от 58° над хоризонта) и светлината преминава през прозрачните перести облаци, съставени от шестоъгълни ледени кристали. Слънчевата светлина прониква през вертикалната страна на кристалите, пречупва се в долната им страна и се разделя на различни видими цветове. Когато кристалите са под оптимален ъгъл (с лицевата част паралелно разположени на земята), резултатът е удивителен спектър от цветове, напомнящи на дъгата.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2789 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3368 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2673 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове