Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

 

В повечето страни честването на Деня на майката произлиза от традицията в Северна Америка и Европа. Много африкански страни приемат идеята за празнуване на този ден от британските традиции, въпреки че в много различни култури на африканския континент има фестивали и събития, които отбелязват този празник още преди колонизацията.


Япония


Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

Денят на майката в Япония първоначално се е отбелязвал през периода  Shōwa, когато била родена  майката на император Акихито – императрица Коджун. В днешно време - както в Съединените щати - на празника хората обикновено даряват цветя, карамфили и рози, като подаръци.


Китай

Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

В Китай  Денят на майката добива все по-голяма популярност, а карамфилите са сред най- предпочитаните като подарък и най-продаваните цветя. През 1997 г. празникът бил определен като ден за подпомагане на бедните майки, специално за да се напомни на хората за бедните майки от селските райони на Западен Китай. През последните години членът на Комунистическата партия Li Hanqiu в Китай започва да се застъпва за официалното приемане на Деня на майката в памет на Meng Mu, майката на Mèng Zǐ, и формира неправителствена организация, която нарича „ Празник на китайските майки", с подкрепата на 100  учени и преподаватели по етика. Те също така да поискали да се замени традицията от Запад, свързана с подаряване на карамфили, с лилии, които от древни времена, са били засаждани от китайските майки, когато децата им напускали  дома.


Гърция


Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

Денят на майката в Гърция  съответства на източноправославния празник Сретение Господне. Откакто Богородица (Майката на Бог) се появява на видно място в този празник като този, която отива в Йерусалимския храм, този празник е свързан с майките.


Англия и Ирландия


Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

В Англия и Ирландия, Денят на майката се чества през четвъртата неделя от Великия пост, точно три седмици преди Великден. Вярва се, че тази традиция води началото си  16-ти век и според  християнската практика църквата трябва да се посещава в Деня на майката  всяка година. На този празник майките се събират с децата си.

Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

Повечето историци смятат, че в миналото младите чираци и  жени в робство са били освобождавани от техните господари, за да посетят семействата си на този ден.В днешно време този празник е в чест и почит на майката. Денят на майката се празнува най-рано на 1-ви март (когато Великден е на 22-и март) и най-късно на 4-ти април (когато Великден е на 25-и април).


САЩ/ Канада

Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

В Северна Америка Денят на майките се чества през втората неделя на месец май. В Съединените щати Денят на майката е бил   вдъхновен от британския начин на отпразнуване на този  ден, а идеята е внесена от активистката  Джулия Уорд Хоу след Американската гражданска война. Въпреки това, този ден е бил предназначен като призив за обединяване на жените срещу войната. През 1870 година Хоу пише Прокламация за Деня на майката, която апелира за мир и разоръжаване. Но въпреки това тя се проваля в  опита си  да получи официално признаване на Деня на майката за Ден на мира. Тази идея е повлияла и на Ана Джарвис – домакиня, която се опитала да подобри здравеопазването и хигиенизирането, както тя го наричала “Ден на работещата майка“. Тя организирала  жените през Гражданската война да работят за по-добри санитарни условия,  като  през 1868 г. започва работа за обединяване на Съюза и Конфедерацията. Франк Херинг прави първия публичен апел и насърчава създаването на „национален ден за почит на майките'' през 1904 година. Когато Джарвис починала, нейната дъщеря поела инициативата за създаване на възпоменателен ден на жените. През 1907 година тя положила 500 бели карамфила в църквата  St. Andrew’s в Западна Вирджиния – по едно цвете за всяка жена от сдружението. За първи път Денят на майката се е чествал на 10 май 1908 година. Анна избрала неделя за Ден на майката, за да бъде отбелязван и празнуван като свещен ден.
 
Традиции, свързани с Деня на майката по целия свят

Методистка епископална църква St. Andrew’s е Национален исторически паметник,  а сградата е храм на Международния ден на майката. Празникът е официално обявен от няколко щата в началото на 1912 г., като първият е Западна Вирджиния. На 8 май 1914 г. Конгресът на САЩ приема закон, с който определя на втората неделя на май като Ден на майката и го обявява публично. На 9 май 1914 г. президентът Удроу Уилсън одобрява прокламацията и обявява първия национален Ден на майката като ден на американските граждани  и издига знаме в чест на тези майки, чиито синове са починали по време на война. Карамфилите са символ на Деня на майката и оттогава датира традицията на този ден да се подаряват този вид цветя. Начело на традицията е била Ана Джарвис, която поднесла по един  бял карамфил на всеки човек, символ на чистотата на любовта на една майка. Тя е избрала карамфилите, тъй като са били любимите цветя на майка й.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2917 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3475 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2758 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове