7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

 

Ако сте любители на астрономията или запалени романтици, вероятно сте наясно, че не всяко кътче на света е подходящо за наблюдение на звездното небе. За да имате възможността да се насладите пълноценно на гледката – с телескоп или невъоръжено око, мястото трябва да не разполага с изкуствен източник на светлина или отблясъци, небето трябва да е безоблачно, а хоризонтът трябва да е широк, за да не пречи на гледката.

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Вижте няколко подходящи места, които можете да посетите с цел да се насладите на звездното небе и да изучите звездите.


1. Национален парк Мон-Мегантик, Квебек, Канада

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Паркът Mont Mégantic се намира на около 220 километра на изток от Монреал, в канадския щат Квебек. Обсерваторията му притежава най-големия телескоп в Канада. Паркът е част от т.нар резерват ‘Тъмно небе’ – парче земя, разработено специално за любителите на нощното небе, на което няма излишно осветление, което да разваля гледката.

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Националният парк Мон-Мегантик е и отлично място за туризъм, дори ако не си падате по нощните разходки. В планината могат да се намерят множество заслони, предлагащи убежище при полеви условия и нощуване в спален чувал.


2. Национален парк Джошуа Трий, Калифорния, САЩ

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Националният парк Джошуа Трий се намира в Съединените щати, в югоизточната част на Калифорния, и е част от калифорнийската система то паркове. Името му произхожда от дървото Джошуа, вид юка (Yucca brevifolia), което се среща по тези места. Паркът се намира в пустинна зона и по-голямата част от него е дива територия. Намира се на границата на Сан Бернардино и Ривърсайд, и включва части от две пустини - Колорадската пустиня, където виреят кактуси и различни видове храсти, и малко по-студената и влажна пустиня Мохаве, в която расте дървото Джошуа. Нощното небе над пустинята е толкова чисто, че тук идват да се наслаждават на гледката множество любители на астрономията от цялата страна. Паркът е чудесно място за вас, ако искате да видите кристално ясно Млечния път.


3. Пустинята Атакама, Чили

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Пустинята Атакама представлява сухо плато, формирано от солни залежи и застинали потоци лава. Тук има места, където не е падал дъжд от незапомнени времена – над 400 години. Пустинята се издига като плато, започвайки от бреговата ивица на Тихия океан, по западното крайбрежие на южноамериканския континент - в централната й част се намира районът, който учените описват като най-сухото място на планетата, с годишни валежи от 0,01 см. Тук почти нищо не вирее тук, нищо не гние и всичко успява да се съхрани, благодарение на пълната липса на влага.

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Пустинята предлага суровите условия на голямата надморска височина на Андите, съчетани със сух въздух – за любителите на екологията ниските нива на влага вероятно ще се компенсират от факта, че дишат вероятно най-чистият въздух на планетата, с много малко изключения. Това обаче е любимото място на много астрономи, които се възползват от безоблачното небе над пустинята, за да наблюдават звездното небе. Т.нар. Observatorio Cerro Mamalluca предлага на любителите на тази наука обучения и обиколки на съоръжението.


4. Южна Африка


7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Трудно е да се посочи само едно подходящо място в дебрите на Южна Африка, тъй като са малко местата, които ще разочароват любителите на астрономията. Тази част на черния континент не е толкова населена, което осигурява чиста околна среда – това от своя страна означава по-чисто небе и по-ясни звезди.

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Ако се насочите към Кейптаун или Съдърланд, тук ще откриете Южноафриканската астрономическа обсерватория. В нея можете да се възползвате от съветите на изтъкнати учени в областта и да разгледате космоса през професионалните уреди.


5. Остров Валентия, Ирландия


7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Небосводът по западния бряг на Ирландия е доста тъмен през нощта, а безоблачните хоризонти пленяват любителите на астрономията с почти сюрреалистичната си чистота. Островът е много популярен сред желаещите да наблюдават звездното небе, които се стичат от цяла Великобритания, за да се насладят на къмпинг сред природата, под светлината на звездите.


6. Хаваи, САЩ

7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Дори да не сте любители на астрономията, едва ли ще ви бъде скучно на Хаваите. През деня можете да се наслаждавате на слънчевите плажове и солените тихоокеански вълни, а вечер да се отдадете на взирането към звездния небосвод. Островите предлагат много възможности в тази сфера – на Manua Kea например се намира една от най-големите обсерватории в света. Трябва обаче да побързате – учените предвиждат, че до 2025 година всички т.нар. ‘тъмни небосводи’ на територията на САЩ ще бъдат вече перманентно замърсени.


7. Wiruna, Нови Южен Уелс, Австралия


7 места по света, от които можете да наблюдавате звездите

Сред горите на Нови Южен Уелс можете да се натъкнете на парче земя от 0.4 кв.км., което е напълно почистено и защитено – запазено място за запалените звездобройци. То е собственост на местни астрономи и се отличава като едно от местата с най-‘тъмно’ небе, перфектно за наблюдаване на звездите. Тук се организира и годишно звездно парти Южен Пасифик. И тук обаче не трябва да се бавите – с глобалното замърсяване на планетата, местата с ‘чисто’ небе по целия свят стават все по-малко. Преди да сте се осъзнали, вече няма да имате възможността да се отдадете на своето хоби или тепърва да се запалите по астрономията, поне що се отнася до нагледните примери и директното наблюдение на звездното нощно небе..

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2541 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3133 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2517 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове