10 странни за живот места – част 2

 

Настоящата статия представлява колекция от 10 странни места, които въпреки необичайното си местоположение, са все още населени от хора. Статията има цел по-скоро да илюстрира взаимоотношението на хората с околната среда и начина, по който те променят и използват природните дадености, съобразно своите нужди. След като прочетете цялата статия, ще се убедите, че хората могат да приспособят всяко едно място, така че да е подходящо за живот.


Част 1 


6. Casa Do Penedo, Португалия

10 странни за живот места – част 2

Буквално преведено името на това място, което е разположено в планината Фафе в Северна Португалия, означава „Каменна къща“. Първоначално е било построено като планинско убежище през 1974 година от инженер, който бил вдъхновен от природата на това място  и изумен от разположението на четирите масивни камъка.

10 странни за живот места – част 2

Поради своето отдалечено местоположение и изолация, мястото е било обект на вандализъм и грабежи. Осен това необичайният му дизайн е привличал множество туристи, които надничали през прозорците и се опитвали да влязат вътре.Тази странна постройка е собственост на Виктор Родригес. Той сложил тежки блиндирани врати и решетки, монтирани на прозорците, за да успее да защити дома си. Пространството е широко и просторно, а дизайнът на интериора е в рустикален стил – с масивни, подобни на дървени пейки, маси и тераси.

10 странни за живот места – част 2

Това е истинска къща. Въпреки че се разпространяват слухове, че  Casa Do Penedo е измислица, създадена с помощта на  Photoshop, тя е напълно реална. Обект е на много репортажи на португалската преса, разисквана тема е и сред много архитектурни сайтове.  Най-близкото селище, намиращо се на 1,3 километра, е Перейра.


7. Понте Векио, Италия

10 странни за живот места – част 2

Забележителният мост, който виждате, е с местоположение Флоренция, Италия. Известен е   като Понте Векио, или „стария мост“, и се извисява над река Арно. Знаменитият мост е бил построен през 1345 пр. Хр, след което е бил разрушаван двукратно от придошлите води. Това, което го прави необичаен е, че е един от малкото съхранени мостове, върху които са разположени  магазини.

10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

Първоначално помещенията върху моста са били месарници – вероятно заради удобството от  прекия достъп до водите на реката. През вековете се увеличава  престижът на сградите – там вече се помещават магазини и къщи. През 1593 година се забранява отварянето на месарници в помещенията върху моста, а магазините и  къщите са заети от търговци на злато и сребро – това е традиция, която продължава и до днес.


8. Матмата, Тунис


10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

Забележителното селище Матмата се намира на 355 километра от столицата Тунис. Местните жителите са прокопали дълбоки ями в земята и след това са направили тунели в страничните стени, за да изградят  домовете си. Освен, че това селище е толкова  древно и вероятно датира от римския период и пунически войни, то съществуването му остава  до голяма степен неизвестно до средата на 1960 година. Мястото придоби своята популярност, след като беше избрано за жилище на планетата Татуин на Люк Скайуокър  от филма „Междузвездни войни – Нова  надежда“.

10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

Има различни предположения, които се опитват да обяснят защо берберите от този район строят жилищата си по този модел. Едно от тях гласи, че вероятно причината се дължи на опита на племената да се скрият от инвазията на египтяните, друго – че пещерите са съществували и преди, но са били убежище на отдавна вече  изчезнали пустинни чудовища.9. Сийланд


10 странни за живот места – част 2

Това странно място за живот често пъти е описвано като  микронация поради факта, че е  извън териториалните води и не принадлежи на никоя държава. Някои рецензенти дори му присъждат статута на най-малката суверенна държава в света. Всъщност представлява укрепена платформа върху издигнати кули през Втората световна война. Най-близкият крайбрежен град - Харуич се намира в Съфолк.

10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

Майор Пади Рой Бейтс, бивш военен от британската армия, избрал платформата за база на своята пиратска радиостанция през септември 1967 година. От тази дата  микронацията  Сийленд има интересна история, свързана с инвазии, взимане на заложници, контрабанда с  хашиш, убийството на Джани Версаче, нелегален печат на  паспорти, фалшиви банкови сметки   и малка дипломатическа криза, включваща Германия.


10. John O'Groats


10 странни за живот места – част 2

Фарът Duncansby Head е най-северната точка на Великобритания и се намира на 2,5 км от малкия град  John o' Groats.  Самият град е известен с това, че се счита за най-отдалечената точка на нос Ландс Енд в Корнуол. Тези два града, ако се съединят с права линия, представляват най-отдалечената линейното разстояние на Британските острови, и  хората  го  приемат за нормално за шофиране, за колоездене  и дори за походи от единия до другия град – а разстоянието е около 1, 350 километра, ако преминете по най-кратките маршрути. По време на летните месеци John o' Groats разкрива прелестни гледки, като  впечатляващи скали, и е красива дестинация, макар да е  леко занемарен. А по време на зимните месеци климатът е суров и това място не е уютно за живеене.

10 странни за живот места – част 2

10 странни за живот места – част 2

Снегът и гъстите мъгли покриват града и той дори се превръща в пустинно и обезлюдено  място- остават само местните жители, които са около  300. Счита се, че градът носи името на John o' Groats, което идва от  Jan de Groot (Големият Джон), който през 1486 година получава правото да работи на ферибота до близките острови Оркни.Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2891 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3460 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2743 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове