10 странни места за живот

 

Настоящата статия представлява колекция от 10 странни места, които въпреки необичайното си местоположение, са все още населени от хора. Статията има цел да илюстрира взаимоотношението на хората с околната среда и начина, по който те променят и използват природните дадености, съобразно своите нужди. След като прочетете цялата статия, ще се убедите, че хората могат да приспособят всяко едно място, така че да е подходящо за живот.


1. Al Hajrah, Йемен

 10 странни места за живот

Този невероятен крепостен град е построен на върха на масивна оголена скала, намираща се на планина Хараз в Западен Йемен, в регион, известен като „Сана“. Историята на града  е толкова древна, че жителите не могат да кажат със сигурност кога са дошли първите заселници. Счита се, че градът е населен от 12 век.

 10 странни места за живот

Къщите имат здрави конструкции и разполагат със значителни съоръжения за съхранение в случай на обсада – хамбари  и цистерни. Въпреки че градът е изолиран и отдалечен, той е успял да съхрани традициите си до ден днешен.  Al Hajarah буквално означава „ Върху скалата“. Земите около града са сравнително плодородни, а областта е дъждовна, така че се раждат посеви, като  пшеница, ечемик и треви, които се използват за храна на животните, характерни за арабския свят – кози, камили и коне. За местното население се говори, че е много дружелюбно и обича традиционната музика и танци.

 10 странни места за живот

Многоетажните къщи в  Al Hajarah са строени и възобновявани в продължение на векове, така че постепенно се увеличавали и разширявали, и заели мястото до по-горната част от скалата. Това означава, че улиците са тесни и дори някои сгради изглеждат несигурни, разположени сякаш на ръба на отвесни скали.


2. Висящият манастир в Шанси, Китай


 10 странни места за живот

В Китай има пет свещени планини и Хенг, намираща се в провинцията  Shanxi, е една от тях. Близо до нея и сред панорамния изглед на реката Златния Дракон е Шанси, което буквално преведено означава „ Манастир във въздуха“. Често този манастир е наричан „ Висящият манастир“. Построен е през 491 година пр.Хр. и все още стои вкопчен в скалите. Използваните при строежа му инженерни технически похвати са обект на значителен интерес за съвременните архитекти. Храмът се подпира на   хоризонтално разположени греди, които носят основната тежест.

 10 странни места за живот

Напълно съобразени са дълбочината на дупката, в която за забити гредите, както и  твърдостта на скалата, което ги превръща във важно условие за стабилна основа. Има сведения, че ако се наложи смяна на някоя от гредите, това няма да окаже влияние върху сигурността на конструкцията.

 10 странни места за живот

Причината, поради която  манастирът в Шанси е построен на толкова високо и труднодостъпно място, може да има практически аспект – защита от мародерства и наводнения. Има и друга версия, която е по-романтична. Тя гласи, че монасите са се посветили изцяло на тишината и само на такава височина могат да достигнат своя идеал. Говори се, че им е  било забранено да чуват кучешки лай, плач на дете или дори  кукуригането  на петела, което известява настъпването на зората. Висящият манастир е главна туристическа атракция. Счита се дори, че пазителите на манастира живеят там в пещери.


3. Кападокия, Турция

 10 странни места за живот

 10 странни места за живот

Това странно, но красиво място, разположено в исторически значимия  район Анадол, съвпадащ с територията на днешна Турция, е сред най-древните места, обитавани от хора. Това е невероятен пример за това как хората са успели да оформят и модифицират и без това необикновената геология на скалите. Тук природата е запазила тайната на своите скални кули, както и на пейзажните гледки, радващи човешкото око. Тези скали са в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Съществуват записки от преди 6 век пр. н.е., които описват това място като  най-стария регион на Персийската империя.

 10 странни места за живот

Макар да се смята, че районът на Кападокия е бил населяван от хора в продължение на много хилядолетия, то това е било по време на римския период, когато заселената площ е била значително разширена с нови заселници, и когато християнството е станало господстваща религия в региона.


4. Манастирът „Русано“, Гърция

 10 странни места за живот

В сърцето на Централна Гърция и в близост до равнината на Тесалия е разположен Метеора. Преведено буквално името означава „скали, висящи във въздуха“. В действителност това са скални кули, които са оцелели след ерозията.
Върху тях са разположени шест религиозни храма, един от които е манастирът ' Русано'. Той е бил възстановен от двама братя - Максим и Джоузеф, през 1545 година, и е посветен  на Св. Варвара, чийто свещен ден е 4 декември. През вековете манастирът  е увеличавал своите богатства. От 1730-1937 е  бил необитаем, но много от неговите реликви останали непокътнати.

 10 странни места за живот

Малко след нацистката окупация на Гърция през 1941 г. той е лишен от своите съкровища, които били иззети от войниците. По-голяма част от тях така и не били възобновени. Манастирът се състои от три нива, които включват църква, килии, помещения за гости, приемни зали и зали за обреди. Това е наистина забележително място, което трябва да се оцени по достойнство.

 10 странни места за живот

От 1988 година манастирът е дом на група монахини. След построяването на дървения мост, посещенията на манастира станали възможни.


5. Сетенил де лас Бодегас


 10 странни места за живот

Удивително е как хората могат да заимстват дори необичайните природни дадености и да намират начин да ги превърнат в свой дом. Сетенил де лас Бодегас е именно такова място. Разположен в е Андалусия – испанска провинция, и се счита, че  съществуването му датира отпреди хиляди години. Това, което го прави специално място, е начинът, по който заселниците му са издълбали стените на клисурата и са построили къщите си в недрата й.

 10 странни места за живот

Това не са останки от мезоамерикански индианци или изоставени пещери на изгубени библейски цивилизации. Това са жилища, които са строени и престроявани векове наред, и все още са обитаеми. На  места има къщи, над които има един милион тона скална маса над тях, и на върха на тази скала има още къщи.

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2798 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3375 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2682 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Диана Томова

Теми (214)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (4)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове