10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството - втора част

 

За последните 2 века човечеството е постигнало в развитието си много повече, отколкото 2 хилядолетия преди това. Или поне по отношение на науката. Част от древните легенди са разгадани, част от митовете са отречени, а част от древната история е разкрита. Макар вероятно от съвременния човек да остават скрити още хиляди артефакти, документи и тайни, има няколко исторически открития, които се оказват крайъгълни камъни за съвременната наука и археология. Ето и 10-те най-важни открития, отворили очите на съвременните хора за миналото на човечеството, събрани в две части.

Част 1


6.  Пещерата Ласко, Франция

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Пещерата Ласко̀ (на френски език Grotte de Lascaux) се намира в югозападна Франция и е известна с палеолитни пещерни рисунки, намерени в нея. Тук са открити най-известните образци на изкуството от късния палеолит – рисунки на възраст около 17 хил. години. На тях са изобразени основно човешки фигури и фигури на големи животни, за които палеонтолозите знаят, че са населявали района. Пещерата е част от обширен пещерен комплекс и е открита от четири деца на 12 септември 1940 година. Предполага се, че Ласко не е била използвана като жилище, но е била посещавана периодично с цел да се създадат рисунките върху стените.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

През 1948 г. пещерата е отворена за посещения, но посетителите започнали да влияят на микроатмосферата вътре в нея и затова тя бива затворена през 1963 г. Двадесет години по-късно бива открита за туристите реплика на Ласко -  Lascaux II. През 1979 г. пещерата е включена в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, заедно с другите праисторически обекти в долината на френската река Везере. Днес стените на Ласко са атакувани от плесени, гъби и бактерии, което застрашава това безценно праисторическо изкуство.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Значение на откритието

Пещерата Ласко е не само най-обширната праисторическа пещера във Франция, но и най-добре запазената. Една от рисунките, изобразяваща бизон, показва способността на автора да запечатват с рисунки реализма на изобразените животни – похватът за перспектива на изображенията е въведен в съвременната човешка история едва през 15 век. От рисунките по стените могат да се определят и видовете животни, които са били от особена важност за праисторическите хора в района. Има и теория, че те въобще не са толкова прости като рисунък, а всъщност изобразяват 16 500-годишни астрономически схеми.


7.  Фосили на Синантроп, Китай

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Синантропът - Homo erectus pekinensis или „пекински човек“ е подвид на рода Homo, близък до питекантропа, но по-развит и от по-късен период. Открит е за пръв път от канадския анатом Дейвидсън Блек през 1927 г., в пещера в китайската област Чоу Коу-Тиен, Пекин, откъдето произлиза и името му. Учените смятат, че синантропите са живели преди около 600 - 400 хил. години, по времето на ледников период. Обемът на мозъка на този праисторически човек е достигал 850 — 1220 см³, а на ръст той е бил към 1,55 - 1,6 метра. Освен с растителна храна, той се е хранил и с месо, ходел е изправен, а има възможност да е умеел да пали и поддържа огън.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Намерени са вкаменените останки от 40 индивида на възраст 500 000 г. Между 1927 и 1937 г. са открити 14 частично запазени черепи, 11 долни челюсти, много зъби и скелетови кости. Учените смятат, че пещерата, в която са открити останките, е била дом на около 45 индивида Тези фосили са първите от рода си, намерени в Китай – за да ги спасят през Втората световна война, палеонтолозите ги опаковат и ги поставят в каси, които са натоварени за САЩ. По пътя те изчезват и не са намерени и до днес, а за тях е обявена награда. Учените използват отливките на оригиналните фосили, а по-късно на същото място и на други места из страната са открити още останки.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Значение на откритието


Преди да бъде открит синантропът, учените смятали, че Яванският човек, открит в Индонезия, всъщност е деформирана горила. Откритието, че праисторическите хора са използвали инструменти и огън доказало, че и Яванският човек, и Синантропът са част от един и същ етап на еволюцията.


8. Розетският камък, Египет

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Розетският камък е епиграфски паметник, намерен през 1799 г. при разкопките на древната крепост Ар-Рашид. Те са направени на няколко километра от малкия египетски град Розета, на западния ръкав на делтата на река Нил, откъдето идва и името му. Камъкът представлява плосък черен къс базалт (стела) с размери 118 х 77 х 30 сантиметра и тежест около 750 кг. На него са издялани три еднакви по смисъл текста, на два езика - два от текстовете са на древноегипетски (с древноегипетски йероглифи и с демотично писмо), а третият е на старогръцки. Текстът на камъка представлява благодарствен надпис, отправен през 196 пр.н.е. към монарха Птолемей V Епифан от египетски жреци.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Розетският камък е открит от французина  Пиер Франсоа Бушар, който го изпраща в Кайро – в открития от Наполеон Институт за Египет. През 1801 г. французите претърпяват поражение от англичаните в Африка и са принудени да им предадат камъка, заедно с други ценни паметници. От 1802 г. до днес Розетският камък може да се види в Британския музей. За основен учен, който разкрива кода на надписите, се смята французинът Жан Франсоа Шамполион, който познавал добре коптския език и това му помогнало да разбере, че йероглифите били използвани и като разговорен език, а не само като символи.

Значение на откритието

Тъй като старогръцкият език е бил добре изучен от лингвистите, съпоставянето на трите текста довежда до разшифроване на египетските йероглифи в текстовете. Египтолозите успели да разкрият целия древноегипетски език и детайли от тази тайнствена и почти непозната дотогава цивилизация.


9.  Канарата Бехистун, Иран

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Бехистунският надпис е триезичен клинописен текст, включващ староперсийски, еламски и вавилонски език. Той е издълбан на скала на територията на древна Мидия, днешен Иран, по нареждане на шах Дарий I (521-486 пр.н.е) и описва неговата автобиография, и събития от годините 523-521 пр.н.е. Скалата се намира на височина 105 метра над пътя, свързващ Вавилон и Екбатана. Височината на барелефа е около 7 метра, а дължината му – около 22 метра. На него е изобразен Дарий I, който се среща с победените си врагове под покровителството на Ахура Мазда (бог на доброто в зороастризма).

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Барелефът е открит от англичанина Робърт Шърлей през 1598 г., който е на дипломатическа мисия в Персия. Също като Розетския камък той съдържа един и същ текст, написан на три езика. Надписът е разчетен през 30-те и 40-те години на XIX век от английския учен Хенри Роулинсон, с което се поставя началото на дешифрирането на клинописното писмо на много народи от Древния Изток. Разчитането на надписа се счита от много учени за най-значимото събитие за историята, преди откриването на Троя. Скалата под надписа е отрязана вертикално, за да се направи недостъпна и да се предпази барелефът.  За да препишат клинописния текст, епиграфите през 19 век  са се спускали по въжета от върха на скалата.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Значение на откритието


Стойността на надписа за разкриването на античната история е огромно. Като епиграфски паметник, барелефът разкрива събития от управлението на Ахеменидите и в частност на Дарий I. Учените успяват да съберат огромно знание за цивилизациите на Месопотамия, Шумер, Акад, Персия и Асирия.


10. Дефилето Олдувай, Танзания


10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Олдувай (или Олдупай) се намира в Източна Африка, и по-конкретно в северната част на Танзания, и е част от резервата Нгоронгоро. Дефилето е световноизвестно с едни от първите находки, свидетелстващи за произхода и еволюцията на човешкия вид (Homo sapiens). Находките се отнасят до няколко подвида, сред които Homo erectus - Изправен човек. По-късно бива открита още една част от пъзела – така нареченото Турканско момче, край езерото Туркана в Кения. Заедно с тези фосили, други останки на Homo erectus са намерени в Индонезия (Явански човек, 1891 г.) и в Китай (Пекински човек, за който стана въпрос по-нагоре). Първите останки в дефилето са намерени през 30-те години на миналия век от Мери и Луис Лийки.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството

Името на дефилето – Oldyuvai, се счита за грешка при интерпретацията. Местните го наричат Oldupai – масайската дума за сизаловото растение, което вирее по тези места. В дебрите на Олдувай са открити фосили на възраст 5 милиона години, сред които останки от три основни вида хуманоиди - Австралопитек (Austrolopithecus Zinjanthropus и Austrolopithecus Afarensis, като известната Луси), Homo erectus (Изправен човек) и Homo Habilis (Сръчен човек) (tool guy/handyman). Така наречените “Отпечатъци Лаетоли” например, които датират отпреди 3,5 милиона години, се намират върху скали на няколко мили от Олдувай. Те представляват запечатани върху вулканична кал стъпки на първобитни човешки същества.

Значение на откритието


Районът на Изто1на Африка често е наричан “Люлката на човечеството», тъй като именно тук са открити най-старите човешки останки. Затова той е от особено значение за антрополозите и палеонтолозите. Откритията в Олдувай доказват и обясняват произхода на човееството и доказва, че то тръгва от Африка. Стъпките пък доказват, че тези хуманоиди са ходели на два крака.

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството
Отпечатъците на Лаетоли

10-те най-важни археологически открития в историята на човечеството
Рисунка в музея, която показва визията на автора за хуманоидите, оставили следите в Лаетоли

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2785 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3365 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2671 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове