10 причини да пътешествате с влак

 

Може би сме свикнали да свързваме пътуването с влак с мизерия, студ, неудобство и закъснения. Не трябва да забравяме обаче, че по света този начин на придвижване е много по-различен, отколкото у нас – там той се свързва със спокойствие и лукс, които дават възможност да се насладите на великолепните пейзажи с пълна сила. Макар пътуването с влак да е значително по-бавно от това с автомобил или пък самолет, понякога може да се окаже, че за вас това е най-приятният, евтин и подходящ вариант. Това се отнася най-вече за пътешествия на къси разстояния или за такива, при които не бързате, а целта е да се насладите не на крайната цел, а на самото пътуване.

10 причини да пътешествате с влак


1. Спестявате пари


10 причини да пътешествате с влак

Влаковете са ефективна във финансово отношение алтернатива на автобусите, автомобилите и самолетите. Това се отнася най-вече за пътешествия на къси разстояния. Има много линии, по които се движат експресни влакове – те са не само по-евтина, но и сравнително бърза алтернатива на традиционното пътуване. Като включим множеството отстъпки за студенти, деца, възрастни хора и абонаментните карти, получаваме един чудесен съвременен начин на придвижване от една точка към друга.


2. Таксите са стабилни и рядко се променят


10 причини да пътешествате с влак

За разлика от цените на самолетните билети и тези на автобусите, които се влияят в много силна степен от цената на горивата, при железопътния транспорт цените са сравнително постоянни. Тук рядко има разлика при пътуване в различните дни от седмицата или в различните часове от деня, ако става въпрос за един и същ маршрут. Единствената разлика обикновено се определя от вида на влака и неговата бързина. Няма значение също през кой месец пътувате или кога сте резервирали билетите си – две седмици по-разно или в последния момент.


3. Гъвкавост


10 причини да пътешествате с влак

Като изключим дългите маршрути и непостоянните линии, влаковете като цяло предлагат на клиентите си гъвкавост по отношение на пътуването. Изпуснали сте влака в 10:30 часа? Винаги можете да хванете този в 11 или пък 12 часа. Разликата в часовете на пристигане няма да е толкова голяма. Това е преимущество, което е от важно значение при прикачване на превозните средства.


4. Можете да си позволите повече багаж

10 причини да пътешествате с влак

За разлика от самолетите, където имате строго определен таван на грамажа, при пътуването с влак възможностите са доста по-свободни. С железопътните превозни средства можете спокойно да превозвате и домашните си любимци, без да се притеснявате как пътуват те в отделението за багажа – единственото условие е да спазите инструкциите за превоз на животни.


5. По-малко проблеми


10 причини да пътешествате с влак

За да хванете самолета или автобуса (ако пътувате с международен транспорт), обикновено се налага да отидете на летището или автогарата 1-2 часа по-рано. За да хванете влака обаче, ви трябва толеранс от не повече от половин час, което ви дава много повече спокойствие и създава много по-малко проблеми. Да не говорим за това, че можете спонтанно да хванете влак за желаната дестинация дори в последния момент – нещо, което трудно може да стане при другите начини на транспорт.


6. Удобство при пътуване


10 причини да пътешествате с влак

За разлика от летищата, жп гарите обикновено се намират в централната част на градовете, което ви позволява да се придвижите много по-бързо до желаната дестинация и обратно.


7. Екологичен избор


10 причини да пътешествате с влак

Вредните емисии, отделени при задвижването на влаковете са много по-малко от тези при традиционните средства за придвижване – самолети, автомобили и автобуси. Това е така, тъй като емисиите не се изхвърлят директно в горните пластове на атмосферата. Освен това влаковете обикновено побират повече пътници в едно превозно средство, отколкото да речем самолетите или автобусите, да не говорим за личните автомобили.


8. Комфорт и релаксация


10 причини да пътешествате с влак

Ако пътувате с влак, особено ако сте резервирали по-висока класа, можете спокойно да се отпуснете и изтегнете, да се разходите из превозното средство, дори да полегнете. Това трудно може да бъде направено в самолета или автобуса например. За онези, които изпитват замаяност или прилошаване в автобусите, влакът е чудесен избор, тъй като няма да се налага да дишате бензиновите изпарения, а освен това лесно можете да се възползвате от глътка свеж въздух през прозорците.


9. Чарът на отминалите времена


10 причини да пътешествате с влак

Не е нужно да пътувате с луксозния „Орент Експрес”, за да почувствате онзи трепет, който някога са изпитвали хората, пътуващи с влаковете. Както някога, можете да се отпуснете и да изиграете няколко игри с карти, да почетете книга, да се полюбувате на пейзажите и да си поговорите с някого в купето, познат или непознат. И всичко това ще стане по време на значително по-бързо пътуване, отколкото по времето на нашите баби и дядовци.


10. Повече от начин на пътуване


10 причини да пътешествате с влак

Ако за вас пътуването е не средство, а цел на пътешествието, влаковете са най-добрият избор. Те ви дават възможност да се отпуснете и да се наслаждавате на природата, разговорите и чистия въздух.


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2917 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3475 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2758 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове