3-те най-активни вулкани в света

 

Тези вулкани са най-активните вулкани, които са изригвали постоянно от стотици години насам. Те изригват често дори през последните векове.


Етна

3-те най-активни вулкани в света

Планината Етна е един сред най-активните вулкани в света, които изригва от над 2000 години насам. През тези години са му були давани различни имена, включително и „Огнената планина“ или „Домът на циклопа“. Този вулкан е всявал страх у хората години наред. Намира се в Сицилия, Италия, и е най-голямата италианска планина. На повърхността са разположени отвори, дупки и пещери, чрез които да се освобождава налягането. Но най-голямото притеснение за хората е, когато вулканът избухне и  да отвори дупка, през която лавата да изтече, на всяко едно място в планината, което поставя жителите в особено рискова ситуация.

3-те най-активни вулкани в света

Активният вулкан е убил стотици хора през годините, именно поради тази си неустойчивост.
Неговите вулканични почви са с богато съдържание на минерали, които покриват цялата планина и са удобно място за производство  на вино и маслини. Също така по склоновете се простира гора, която е обитавана от горски животни – лисици, катерици, бухали, соколи,    таралежи, костенурки, жаби, змии, гущери, невестулки и диви котки. През годините популацията на различните видове животни се е увеличила, поради благоприятните условия. Повечето от хората през годините са си мислели, че вулканът е далече и високо, а те са на сигурно място. Понякога са прави, но в други случаи нямат този късмет.

3-те най-активни вулкани в света

Средната височина на планината Етна е около 3350 метра, но след всяко избухване на вулкана метрите се променят. Това е най-големият активен вулкан в цяла Европа, които е с диаметър от 1, 190 кв. км. Етна води началото си като подводен вулкан край бреговете на Сицилия от преди половин милион години. След като избухне, вулканът се охлажда и височината му се увеличава, формирайки стабилна основа на остров. В редица случаи се причиняват огромни свлачища, които може да предизвикат опустошителни цунами.

3-те най-активни вулкани в света


Стромболи


3-те най-активни вулкани в света

Стромболи  е остров, който се е сформирал от морското дъно преди милиони години. Той е един от най-активните вулкани в света, който не е спрял да избухва през последните 2000 години. Имайки предвид размера на острова и постоянната вулканична активност, никога няма да си представите, че там живеят хора. Всъщност островът е дом за 700 човека. Стромболи  е малък остров, разположен на южното крайбрежие на Сицилия, което лежи на Тиренско море. Постоянните избухвания на вулкана са малки и изглеждат, че са на най-връхната част, тъй като обитателите имат възможност да се преселят на бреговата линия на острова.

3-те най-активни вулкани в света

Стромболи се издига на над 926 метра над морското ниво, но под водната повърхност има още 2000 метра океанска площ,  откъдето и води началото си преди милиони години. Тези вулканични стени от преди са се срутили, като са оставили след себе си кратер, разположен в североизточната част на планината. Стромболи е рекордьор по отношение на най- продължителен период на вулканична активност.

3-те най-активни вулкани в света

Последното му избухване е било през август 2008 година. Това изригване накара много от хората, посетили острова, да избягат от там с лодки. Тази активност продължила до месец юни. Друга голяма експлозия на вулкана е регистрирана през 2002 година. Тя е причинила свлачища и наводнения.

3-те най-активни вулкани в света


Ясур

3-те най-активни вулкани в света

Ясур е разположен в югоизточната част на Тихия океан и е един от 83-те острови, които лежат на Тихоокеанския огнен пръстен. Поради постоянната си вулканична активност е известен  сред пилотите и плавателите като фара на Тихия океан. Избухвал е многократно и ежечасно през последните 800 години, и няма изгледи да се успокои. В тази област има много вулкани и всички те са разположени на 83-те острови. Вулканичната активност в този район е от самото начало, което се дължи на разломи, които функционират под земната кора.

3-те най-активни вулкани в света

Ясур се издига на 361 метра над морското ниво и е разположен на крайбрежието на залива Сулфур. Повечето от тези острови са с минимална растителност. Диаметърът на кратера е 400 метра и постоянно бълва магма.

3-те най-активни вулкани в света

Въпреки че в планината Ясур има постоянна вулканична активност, тя е популярна туристическа дестинация. Учените поставят нива за опасност, които варират от 1 до 5 и определят колко близо можете да стигнете до горната част на планината. Ниво 5 е най-опасното. При определено ниво от 0 до 3 е възможно да се изкачите и дори да си направите снимки.

3-те най-активни вулкани в света


Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Lora Marinova

Теми (17)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (2)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове