Световното богатство на Полша

 

Полша е република в Централна Европа.  Тя граничи с Германия,  Чехия , Словакия, Украйна, Беларус, Литва , Русия и Балтийско море. Границите на Полша са търпели многократни промени през вековете. За нея са се водили много войни, поради местонахождението й и лесно проходимия й терен. Разгледайте и се насладете на част от световното богатство на Полша.


Историческият център на Варшава
 
 Световното богатство на Полша

Историческият център на Варшава е едно от най-забележителните места в Полша. През Втората световна война Полша е почти разрушена. Благодарение на помощта на обществото и местното управление, нанесените загуби са възстановени. Историческият музей във Варшава символизира  възстановяването на града.


Историческият център в Краков

 
 Световното богатство на Полша

Историческият център в Краков е част от световното богатство на Полша. Той е под егидата на ЮНЕСКО, заедно със замъка „Вавел“ и историческата област Казимир.


Замъкът Малборк


  Световното богатство на Полша

Малборк е огромен замък, построен от тевтонските рицари. Разположен в близо до Гданск, той е най-голямата атракция в цяла Северна Полша. Това световно богатство е било реставрирано и сега се ползва като музей.


Дървената църква в Дебно

   Световното богатство на Полша

Дървените църкви в Малополша пресъздават средновековна строителна технология. Други дървени църкви в други държави също са причислени към Световното богатство.


Аушвиц-Биркенау

 
 Световното богатство на Полша

Концлагерът Аушвиц-Биркенау, който е основан от Нацистка Германия, е място на екстерминация на над 1 милион души. Този музей на световното богатство напомня за жертвите и техните страдания, и пази доказателства за извършените там престъпления.


Народната зала във Варшава
 

 Световното богатство на Полша

Народната зала във Варшава е сравнително нова сграда - основана е през 20 век. Попада в списъка с местата, обявени за световно богатство, поради иновативния си за онова време дизайн.


Градският площад на Замошч
 
 Световното богатство на Полша

Старият град Замошч е също сред световните богатства. Преди и в днешни дни той остава отличен пример за градско планиране в стил Ренесанс.


Средновековният Торун
 
 Световното богатство на Полша

Торун е основан от тевтонските рицари и се разраства като важен търговски център. Този добре съхранен в средновековен стил град се счита за родното място на Николай Коперник.


Калвария Зебжидовска
 

 Световното богатство на Полша

Калвария Зебжидовска е град в Южна Полша, известен със своя архитектурен стил, повлиян от маниеризма. Изпълнен с религиозен символизъм, той напомня на поклонническо място до наши дни.


Солна мина във Величка
 

 Световното богатство на Полша

Солната мина във Величка датира от 13 век. Посетителите не само могат да научат за историята и значението на тази мина, а също така и да разгледат уникалните скулптури от сол, някои от които са модифицирани оригинално от миньорите, работещи там.


Църквата на мира в Швидница
 
 Световното богатство на Полша

Църквите на мира в Швидница и Явор представляват най-огромната религиозна сграда в Европа. Две от трите построени църкви са съхранени. Сградите на тези църкви са построени в резултат на мирни преговори от 17 век, които са позволили на лютераните да построят три църкви, независимо от католическото болшинство в Силезия.


Беловежка гора

   Световното богатство на Полша

Беловежката гора предоставя местообитание за много диви видове, някои от които са застрашени. Част от тази гора се намира в Полша, а другата част – в Беларус. Беловежката гора е част от Националния парк, където туристите могат да се разхождат само с водач, защото това е защитена зона.


Паркът Музаковски

 
 Световното богатство на Полша

Паркът Музаковски е създаден през 19 век в английски стил. Този парк е разположен на границата на Полша с Германия и поради тази причина се определя като световно богатство и на двете държави.

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Полша

 

Попитайте някой турист за Полша и ще чуете за красивите градове, водката, комунистическия режим, папа Йоан Павел II и т.н. Може би, обаче, няма да споменат някои от интересните факти, които може да прочетете по-долу. Полша е деветата по големина държава в Европа.Името Полша идва от името на местно племе и означава: „хора, които живеят в откритите п...
Прочетен: 5949 Коментари: 0
Варшава е впечатляващ град с богата история и много туристически атракции. От осеяните със забележителности паркове до интересните музеи и дворци – възможностите са наистина необятни. И тъй като има толкова много неща да се видят, е добре да планирате внимателно времето си и да набележите предварително туристическите обекти, които ще посетите. Вижт...
Прочетен: 2973 Коментари: 0
Полша е преживяла многовековни конфликти, които са й помогнали да се превърне в горда и независима страна, готова да поеме новата си роля в съвременната история. Посетителите на Полша ще открият неща, които отдавна не са тайна за местните, а именно, че страната има прекрасна култура, живописни пейзажи и необикновени исторически обекти. Независимо д...
Прочетен: 4044 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

Lora Marinova

Теми (17)

Албуми (0)

Видео (0)

Приятели (2)Снимки за Полша

 

 
 


Тагове