10-те 'най-зелени' държави в света

 

Така наречената тенденция “going green” („да станем зелени”) бележи развитието на екологичните технологии, спестяващи природни ресурси и енергия, и намаляващи значително замърсяването на природата. Такива технологии са хибридните коли, вятърната и соларна енергия, рециклиране на материалите, избор на еко продукти, намаляване на химическото замърсяване, запазване на природните богатства (флора и фауна) и прочее. Много от западноевропейските държави вече въведоха редица съвременни технологии, а други тепърва ще се развиват в тази посока, Оказва се обаче, че не само богатите държави са лидери в тази област – вижте списък с десетте най-отговорни към природата държави, заедно с малко статистика. Списъкът е създаден на базата на т.нар. Environmental Performance Index (EPI), което в свободен превод означава Индекс на екологичното поведение, разработен от Йейлския университет.


1. Колумбия - 76.8


10-те

Колумбия е една от малкото неевропейски страни в списъка. Макар да е известна на света с високите нива на престъпност, незаконната си сеч и търовията с кока, страната някак си е успяла да се поучи от част от грешките си. Смята се, че Колумбия е местообитание на 10% от световната флора и фауна, а учените предполагат, че тук са открити още 10 нови вида земноводни. В тази насока правителството е направило усилие да превърне страната в екологично място – за целта множество национални паркове, включително такива с местно растящи лекарствени растения, са отворени за посещения. Такъв е например Orito Igni-Ande Medicinal Flora Sanctuary. Освен това архитектите в Колумбия се опитват да заменят стоманата с екологичния бамбук.

10-те

10-те


2. Куба - 78.1


10-те

Макар да търпи множество критики заради комунистическия режим, управляващ страната, то не може да не се отбележи, ролята на правителството по отношение на екологията. То насочва част от усилията си в посока екологично отношение, макар Куба никога да не е била страна с безотговорно отношение към природата. Поради бедност или по друга причина, повечето кубинци и днес се движат с велосипеди или пеша, и изкарват прехраната си с животновъдство или земеделие. Тъй като нерядко се използват нелегални пестициди обаче, правителството предприема някои мерки, включително намаляване на химическите добавки в почвата и употреба на органични продукти. Взимат се мерки солената океанска вода да не поврежда богатата почва по крайбрежията, а вниманието се насочва към природните енергийни източници. Куба е вложила немалко средства именно в получаването на енергия от водата и вятъра, както и ядрена енергия.

10-те


3.  Австрия - 78.1


10-те


Макар страната да няма особени проблеми със замърсяване на околната среда, правителството е намерило няколко уникални начина за провеждане на екологично отговорна политика. За Зимните олимпийски игри 2010 например, в Whistler е построена специален тип сграда, т.н. пасивна къща, която не изразходва енергия за охлаждане и затопляне, а регулира сама своя микроклимат. Смята се, че пасивните къщи използват само 10% от електроенергията на стандартните сгради, като в момента има около 17 хиляди такива къщи в цяла Европа. През последните години Австрия обединява усилията си с Чехия, за да се създадат екологични градини по границата между двете държави.

10-те

10-те


4.  Франция - 78.2

10-те

Франция си е спечелила репутация на екологично отговорна страна, която се стреми да използва чиста и възобновяема енергия. Това включва реновация на стари сгради, за да се намалят разходите на енергия, както и вредните емисии в атмосферата, като за второто планът включва намаляване на вредните газове с 20% до 2020 г. Що се отнася до възобновяемата енергия, стремежът е процентът да се покачи от 9% до 20-25%. Правителството на страната предприема и мерки за намаляване на генно-модифицираните продукти, за развитие на соларната енергия, както и за запазване на природата чрез създаването на паркове. В момента 80% от електроенергията във Франция се добива от атомните електроцентрали. Освен това, при строителството на сгради в страната, все по-често се използват дървесина и слама – за конструкциите и за изолациите.

10-те


5.  Мавриций - 80.6

10-те

Остров Мавриций се намира близо до крайбрежието на Африка, на изток от Мадагаскар. Макар да е малка, страната проявява силна отговорност към околната среда. Правителството тук предприема редица мерки да обезпечи екологията на острова и да въведе екологични практики, най-вече рециклиране. Това включва изгаряне на част от отпадъците, употреба на възобновяема енергия (например океанската), както и гориво на основата на остатъците от захарна тръстика.

10-те


6. Норвегия - 81.1

10-те

Скандинавските страни са добре познати като радетели на екологията. Норвегия например планира да стане „въглеродо неутрална” до 2030 година, което означава да не отделя никакви вредни емисии на основата на въглерода. Дотогава норвежкото правителство възнамерява да намали емисиите като цяло до 40%. Дългосрочната стратегия включва и средства за екологични идеи, алтернативни енергийни източници и намаляване на сечта в горите. В тази област Норвегия работи рамо до рамо със своята скандинавска съседка Швеция.

10-те

10-те

10-те7. Швеция - 86.0

10-те


Швеция също попада в този престижен списък. Дългосрочните стратегии на правителството включват пълен отказ от изкопаеми горива за добива на енергия, макар това да е все още само план. Дотогава то ще работи в посока добив на електроенергия от екологични източници – вятър, вода, както и атомна енергия, достигнал до 28% от общата консумация в страната. Освен това тук дърводобивът се изразходва изцяло, като дървените стърготини се използват за производство на пелети за отопление. Колкото и странно да звучи, много от шведите днес карат колите с метан, добиван от... газовете, отделяни от кравите в кравефермите.

10-те

10-те

10-те


8. Коста Рика - 86.4

10-те

На престижното трето място се нарежда още една страна от Централна и Южна Америка – Коста Рика. Страната си е поставила високи цели в областта на екологията и върви упорито към тях. Стратегията е до 2021 година тя да е една от малкото държави в света, които са „въглеродо неутрални”. На този етап Коста Рика използва  голямо количество възобновяема енергия, а високите средни годишни температури в региона способстват за минимизиране на енергията, използвана за отопление. Десетилетия наред най-големият екологичен проблем на страната е засилената сеч на горите, но правителството прави усилия за намаляване на количеството на отсечени и изоставени дървета, и изоставени горски терени. В момента една от целите е засиленото залесяване и използването на горите за отглеждане на растения, без да се отсичат дърветата.

10-те

10-те

10-те


9.  Швейцария - 89.1

10-те

Един от дългосрочните лидери в областта, Швейцария отстъпва първенството на Исландия. Страната разполага с десетилетни традиции в екологичните практики – създаване на природни паркове в Алпите, забрана на автомобилите в някои от швейцарските градове, употреба на хибридни коли и прочее.

10-те

10-те

10-те


10. Исландия - 93.5


10-те

Страната на глетчерите, вулканите и гейзерите се слави със своята уникална екологична система, създадена на базата на изобилието от гореща вода. Геотермалната енергия е най-често използвана енергия в Исландия, като тя се употребява основно за отопление и електричество. Друг източник на енергия е водородът, използван за отопление и транспорт. Някога страната не е била толкова екологично отговорна – икономиката й е зависела от вноса на въглища, които са осигурявали 70% от енергията, но днес Исландия е начело на класацията за еко отношение с едва 18% „неекологична” и 82% чиста енергия. Дългосрочните стратегии включват цел до 2050 година северният остров да не използва петролни продукти и да не отделя въглерод в атмосферата.

10-те

10-те

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2680 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3268 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2598 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове