Атинският акропол и Партенонът

 

Партенонът е най-известният античен архитектурен комплекс, разположен в Атинския акропол. Той е бил главният храм в Древна Атина, посветен на покровителката на този град и на цяла Атика (една от 13-те области в Гърция), богинята Атина Партенос – Богинята дева.

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

Партенонът е разположен на най-високото място в атинския акропол, където по-рано е имало по-стар храм на същата богиня. След края на персийските войни при управлението на Перикъл е започнало строителството на новия по-обширен и разкошен храм. За тази цел са били поканени най-добрите древногръцки майстори. Строителите му са били Иктин и Каликрат. Първият най-вероятно е изготвил проекта на храма, докато вторият е управлявал строителните дейности. Великият скулптор Фидий и самият Перикъл са наблюдавали строителството, което е продължило около десет години – в периода между 448 и 438 г. пр. н.е.

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът
Лорънс Алма-Тадема – Фидий показва на приятели, включително и Перикъл, Партенонския фриз, 1868 г.

От завладяването на Гърция от римляните насам, почти всички превратности в историята на тази страна се отразяват печално върху съдбата на това съоръжение. Първоначално завоевателите са отнесли всички най-красиви украшения и ценности. След това християнството, което възтържествува над езичеството, лишава храма от всичко неприемливо за новата религия. Светилището на Богинята дева е превърнато в църква, но и това не го спасява от по-нататъшни нещастия. Нашествията на славяните, кръстоносците и турците, превърнали Партенона в джамия, и накрая обсадата на акропола от венецианците през 1687 г. – всички те почти обезобразяват творението на Иктин и Каликрат. Венецианска бомба пробива тавана и попада във вътрешността на сградата, в която към момента са се съхранявали запасите на града от барут. Експлозията разцепва Партенона на две части по дължина, 14 от 46-те колони са разрушени, превръщайки го в развалини, от които местните жители взимали материали за строителни и други цели.

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

Варварското отношение към Партенона спира едва през ХІХ век. Но дотогава много от скулптурните украшения на храма, които някак са оцелели, вече са пренесени в Западна Европа. Архитектурни елементи и статуи от сградата могат да се видят в Британския музей в Лондон, в Лувъра и в Акрополския музей в Атина. Що се отнася до колосалната статуя на Атина, тя се е намирала в храма до края на ІV век. Последното известие за нея е от 375 г., като вероятно скоро след това тя е била унищожена като предмет на езическия култ, който е бил неприемлив за християнството.

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

Партенонът е разположен върху правоъгълна платформа с размери 68,4 х 30,38 метра. По периметъра й са стояли колони – по 8 броя на късите фасади и по 17 броя на дългите. Височината на колоните е била 11 метра, а диаметърът на долния им разрез – 1,8 метра. Вътрешността на храма се е състояла от две части: основното помещение на храма с дължина 30 метра и задно, по-малко помещение, наричано описфодом. Две редици колони са разделяли основното помещение на три части и са поддържали покрива, изграден от мраморни плочи.

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

Атинският акропол и Партенонът

В храма се е намирала колосална статуя на Атина с височина 12 метра, която е била едно от най-великолепните творения на скулптора Фидий. Богинята е стояла във величествена поза. До краката й се е намирал щит, върху който е била отпусната лявата й ръка, държаща в същото време копие. Върху дланта на дясната й ръка е изобразена фигура в човешки ръст, олицетворяваща победата, която държи лавров венец. Високият шлем на Атина е бил украсен с изображение на сфинкс в средата, а от двете страни – с фигури на грифове. Около копието се е извивала змия, която е символ на мъдростта. Върху външната страна на щита е имало релеф с битка на амазонките. Дори краищата на дрехите и сандалите на богинята са били украсени с изображения на битки, с участието на кентаври и лапити. Цялата статуя е била на дървена основа, като външните пластове са били от слонова кост и чисто злато, а не от бронз и мрамор, както е било обичайно. Също от чисто злато Фидий е изобразил дрехите и шлема на богинята, а за очите са били използвани сапфири.

Атинският акропол и Партенонът
Реплика на статуята на Атина Партенос в Нешвил, САЩ

Великолепни скулптурни произведения, създадени от Фидий и неговите ученици, са украсявали различни части на сградата. На фронтоните са били изобразени „Раждането на Атина от главата на Зевс“ и „Спорът на Атина с Посейдон“. Външните стени са били украсени с барелефен фриз, също дело на Фидий, на който е била изобразена тържествена процесия в присъствието и на древногръцките богове. По своите размери и хармоничност на архитектурните линии, Партенонът е бил най-блестящото произведение на атическо-дорийското строително изкуство.

Атинският акропол и Партенонът
Копие на Партенона в Нешвил, САЩ

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Гърция

 

Това е дневник на плаване, започнало в една от четирите марини край Атина, преминало през Цикладите Китнос, Серифос и Кеа, и завършило на островите от Сароническия залив Идра и Порос.       Етап 0: Летище "Елевтериос Венизелос" - Марина Алиму (Μαρίνα Αλίμου)Атинското летище е на две нива - заминаващи и пристигащи. Вие вероятно току що сте кац...
Прочетен: 1988 Коментари: 0
Разположен по-близо до Турция, отколкото до Гърция, този архипелаг се отличава с огромно разнообразие – от свещения Патмос до оживения Кос, от дивия Карпатос до вулканичния Нисирос.Дванадесетте острова на ДодеканезитеНаименованието Додеканези е сравнително ново. Докато тези острови са били турска територия, те са били известни като Южни Споради. В ...
Прочетен: 1616 Коментари: 0
Съседна Гърция е истински рай за любителите планинари и ако се чудите накъде да отправите поглед в търсене на следващата апетитна дестинация за трекинг и планински туризъм, не се колебайте да опитате маршрутите в южната ни съседка. Връх Олимп безспорно е най-популярната (и най-високата) точка из гръцките планини, но далеч не е единственото място, к...
Прочетен: 1570 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Гърция

 

 
 
Видео за Гърция

  


Тагове