Баалбек – останките от най-големите в света антични храмове

 

Баалбек е древен град в долината Бекаа в Ливан, който се намира на един час път от столицата Бейрут. Въпреки че тази местност е била заселена от дълбока древност (първите селища са се появили тук преди около 5000 години), не се срещат никакви сведения за града чак до 4 в. пр. н.е. Тогава градът се е наричал Хелиополис и е бил голям религиозен център.

Баалбек

Баалбек

Баалбек

В периода от І до ІІІ в. Хелиополис е превърнат в римска колония и тук са построени множество римски храмове. През VІІ в. пък е покорен от арабите и е преименуван в Баалбек – в чест на бог Баал. В руините на Баалбек се е запазил грандиозен храмов комплекс от римската епоха - той включва Големия храм на Юпитер, добре запазилия се Малък храм на Меркурий и Кръглия храм на Венера. Археологически и туристически интерес представляват също и руините на Голямата джамия.

Баалбек

Баалбек

Баалбек

На руините в Баалбек са посветени голям брой изследвания, което не е учудващо, тъй като в него са се запазили развалините на най-големите в света антични храмове. Те са построени върху древна мегалитна основа, в която по неизвестен досега начин са положени и три от четирите най-големи в света камъка, дело на човешката река, наречени Трилитони. А в каменоломната в южните околности на града лежи камък с още по-големи размери, който така и не е дочакал транспортирането си - Hajar El-Hubla. По време на ранното средновековие тези камъни са били открити от арабите, които са сметнали, че те са били пренасяни от живелите по-рано по тези места великани.

Баалбек

Баалбек


В момента населението на Баалбек наброява над 70 хиляди жители. Ежегодно тук се провежда Баалбекският Международен фестивал за средиземноморска и близкоизточна култура.

Баалбек

Баалбек

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Ливан

 

Заради бурната си история, в последно време тази красива, гостоприемна страна не привлича много туристи. Но древната история, дружелюбният, насочил поглед към бъдещето народ, и богатството от природни красоти са гаранция, че малката държава може да предложи на туристите изключително много. БейрутЗаради безбройните си лица, тази хедонистична столица...
Прочетен: 2493 Коментари: 0
Библос, който в Библията се споменава като град Гебал, някога е бил важен търговски център на търговията  с папироси -от там и името му (библос -гръцката дума за папироси, от който е останало малко пристанище с рибарски лодки. Историята на града ни връща цели 7 000 години назад в епохата на Неолита. Бил е населяван от финикийци, перси, римляни, виз...
Прочетен: 4625 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове