6-те топ дестинации в Израел

 

 

Израел е сравнително млада държава, създадена през 1948 г., но корените на нейната история и култура могат да бъдат открити векове назад във времето. Единствена еврейска държава в света, тя събира на едно място евреи, от които около 50 хиляди с български произход, араби (мюсюлмани, християни и друзи) и източноправославни неараби (предимно имигранти от бившия Съветски съюз). Израел граничи с Ливан, Сирия, Йордания и Египет, и е с излаз на Средиземно море, залива Ейлат на Червено море, както и Мъртво море, което е един от символите й. Страната е известна и със задължителната военна служба за израелските жени (с изключение на бременните и омъжените) – цели 2 години. Всички тези специфични характеристики правят Израел интересна дестинация за туристите по цял свят. А ето и шестте най-популярни места, които могат да се посетят в страната за около 7-8 дена:


1. Йерусалим

израел

Столица на страната (според израелската конституция), Йерусалим е не просто град, а древен символ. Той е от ключово значение за трите световни монотеистични религии - юдейство, християнство и ислям. Мистичен и красив, градът е мястото за поклонение на християните, тъй като се счита, че тук се намира главното светилище на християнството - Божи гроб. Тук се намира и Стената на плача - подпорна стена от времето на Втория храм, която е единствената структура, останала след разрушаването му. В библейската епоха Йерусалим е бил обграден с гори от бадеми, маслини и борове, но след векове на военни действия и безразборна експлоатация, днес те са напълно унищожени.

израел

израел

израел

израел


2. Галилейското езеро

израел

Най-голямото сладководно езеро на Израел е с обиколка 53 километра, дължина 21 километра и ширина 13 километра. Максималната му дълбочина пък е 43 метра. Езерото се намира близо до Голанските възвишения и е разположено на 209 метра под морското равнище, което го прави най-ниско разположеното сладководно езеро на Земята и второто най-ниско разположено езеро в света след Мъртво море – солено езеро, което също е една от любимите места на туристите в Израел. На западния му бряг се намира град Тиберия, където могат да се опитат различни рибни ястия. Счита се, че езерото е мястото, където спред Библията Исус извършва две от чудесата си – ходенето по вода и нахранването на петте хиляди души с 5 хляба и 2 риби.


3. Хайфа

израел

Хайфа е третият по големина град в Израел (след Тел Авив и Йерусалим), с население около 270 000 жители. Градът се намира в северната част на страната и е нейното най-голямо пристанище. Инфраструктурата на Хайфа е забележителна, а самият град е много подържан и чист. Най-интересното място в града са бахайските градини, обявени за Световно културно наследство на годишната конференция на ЮНЕСКО през 2008 година, в Канада - редом до пирамидите в Египет, Айфеловата кула и прочее.

израел

израел


4. Тел Авив

израел

Вторият по големина град в Израел, Тел Авив, се разглежда като столица на страната от почти цялата световна общност, въпреки че според конституцията това е Йерусалим. В града се намират повечето посолства, с изключение на тези на Коста Рика и Салвадор. Тел Авив е сравнително млад град — едва на 100 години, но включва в себе си и Яфо - един от най-древните градове в Близкия изток. През 2003 година градът е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Той представлява модерното лице на Израел и предлага чудесни плажове, възможности за шопинг и живописен нощен живот.

израел

израел

израел


5. Акра

израел

Акра (Ако) се намира в северната част на страната, в областта Галилея. Той е изграден основно то камък и се споменава още в Библията. През 332 г. пр. Хр. градът бива превзет от Александър Македонски, през 638 г. той попада в ръцете на арабите, а през 1104 г. е превзет от кръстоносците. След падането на Йерусалим под мюсюлманска власт, Акра остава една от последните бази на кръстоносците в Светите земи. В началото на 16-ти век градът става част от Османската империя на Селим Първи. Днес градът е известен като морски курорт и рибарско пристанище, и също е обявен от Юнеско за част от световното културно наследство.

израел

израел


6. Ейлат

израел

Ейлат се счита за най-красивия град в Израел след Йерусалим. Градът се намира в най-южната част на страната, на брега на Червено море. Той е разположен в пустинята Негев и е заобиколен от планини. Предпочитано място за множество туристи поради статута си на безмитна зона, Ейлат е единственото пристанище на Израел на Червено море. В района липсват източници на питейна вода, но този недостатък е компенсиран от инсталациите за обезсоляване на морската вода.

израел

израел

израел

израел

израел

израел

 

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Израел

 

Израел е невероятна страна, където можете да откриете голямо разнообразие от исторически паметници и забележителности. Според много учени точно тук са се зародили три от основните религии – християнство, ислям и юдаизъм. Дори и тези, които не се интересуват от джамии, синагоги и църкви могат да открият красиви места, които си заслужават да бъдат по...
Прочетен: 2701 Коментари: 0
Един от най-важните духовни центрове за християнството, исляма и юдаизма – Израел – е държава с богата история и култура, която всеки трябва да посети. Независимо дали искате да се отдадете на забавления в Тел Авив или да отидете на поклонение в Йерусалим – всичко е тук.Въпреки малките размери на страната, цялото човечество е оставило следи върху з...
Прочетен: 2510 Коментари: 0
    Тел Авив е вторият по големина град в Израел и определено си заслужава посещението. Може и да му липсва античния привкус на други градове в Близкия Изток (като Йерусалим), и да не разполага с безбройни исторически паметници, но е едно живо и интригуващо място. Има доста неща, които можете да правите, докато сте в Тел Авив, особено ако сте люб...
Прочетен: 7993 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)

Тагове