11 от най-мистериозните паметници и руини на планетата – част 2

 


На Земята съществуват много места, руини и монументи, които са обгърнати в мистерия и остават неразгадани от човека. Те вълнуват човечеството от векове и крият загадки, които може никога да не бъдат разкрити. Ето някои от най-мистериозните места на планетата и малко информация за тях.

Част 1


6. Гьобекли тепе

странни места по цял свят

Тези 12 000-годишни каменни кръгове са открити през 2006 г. в Турция, близо до границата със Сирия. Някога те са били духовен център на номадски народи, като най-вероятно мегалитите са поддържали на раменете си тавани на колосална за времето си конструкция. Вътре в каменните кръгове археолозоте са открили останки от подове от негасена вар и глина, като това са най-ранните подове на сгради, откривани досега в историята на човечеството.

странни места по цял свят

странни места по цял свят

Някои наричат местността “турския Стоунхендж”, но всъщност първата постройка в Гьбекли тепе е издигната около 10 500 г. пр.н.е., изпреварвайки Стоунхендж с около 7 000 години. Ето защо Гьобекли тепе се счита за най-древния  религиозен комплекс в света, изградена още преди появата на грънчарството и колелото, преди първите човешки селища, първите писмени паметници и въобще преди всичко, познато на съвременната археология. Друго определение за мястото е „Еден”, тъй като регионът се счита за историческото местоположение на библейската райска градина.

странни места по цял свят странни места по цял свят


7. Великденския остров

странни места по цял свят

Много е изписано за т.нар. Великденски остров, чието истинско име е Рапа Нуи. Той се намира в Полинезия, в югоизточната част на Тихия океан, и е най-известен със своите мистични каменни фигури. Те са създадени преди стотици години от малка група полинезийци, прекосили с канутата си Тихия океан и заселили се на малкия необитаем остров с площ едва 63 квадратни мили. Статуите се наричат моаи и са издълбани от вулканичен камък. Броят им на острова е около 900 (половината от които все още се намират в Рано Рараки, местната каменоломна), като се счита, че островитяните са създали моаите в чест на своите предци. В края на краищата обаче статуите са и тези, които водят местните хора до гибелта – при заселването на първите хора на острова той е истински тропически рай, но заради създаването и транспортирането на моаите палмите били изсечени, а почвата започнала да ерозира, което в крайна сметка довело до екологична катастрофа, глад и лишения.

странни места по цял свят

На Рапа Нуи има и друга мистерия - това са пещерите, които се намират под цялата повърхността на острова и са толкова големи, че можеш да не излезеш от тях с месеци.


8. Стоунхендж

странни места по цял свят

Когато говорим за мистериозни места, няма как да пропуснем едно от най-старите такива – Стоунхендж. Най-известният мегалитен паметник в света представлява кромлех с диаметър около 100 метра и се намира в равнината Солсбъри, графство Уилтшир, Великобритания. Стоунхендж е създаден преди около 5 000 години, като сегашните му руини са само малка част от целия оригинален комплекс. Повечето камъни са били затрупани под земята или са паднали от конструкцията. Изграждането на паметника има култов характер и е свързано с лятното слънцестоене, като Стоунхендж е имал както религиозна, така и астрономическа функция.

странни места по цял свят

странни места по цял свят


9. Мачу Пикчу

странни места по цял свят

Мачу Пикчу( буквално Стар връх) е може би най-известната археологическа местност в Южна Америка и символ на цивилизацията на инките. Неговите руини се намират в субтропичната област, на 2 430 м. надморска височина, високо в Перуанските Анди. Тайният град е бил построен далеч от погледите на конкистадорите в периода от 1460 до 1470 г. (от основателя на империята на инките Пачакути) и най-вероятно е бил обитаван до колонизирането на Перу от испанците през 1532 г.

странни места по цял свят

странни места по цял свят

Дълги години забравеният Мачу Пикчу бил известен само на местните фермери, но през 1911 г. е преоткрит от Хайрам Бингам - ръководител на експедицията до Перу от университета в Йейл. Участници в експедицията останали изумени от това колко добре запазен бил градът, цели 400 години след като мистериозно бил напуснат от своите обитатели. Той включва около 200 сгради - къщи, дворци, храмове, астрономически обсерватории, складове. Целият комплекс е с обща площ от около 320 акра и е разделен на три сектора - градски, земеделски и религиозен.


10. Руините на Велико Зимбабве

странни места по цял свят

Малко хора знаят, че съвременната африканска държава Зимбабве (чието име някога е било Южна Родезия) е кръстена на едноименните каменни руини, разпръснати на площ от около 200 кв.м., на 30 км. от град Масвинго. Руините на Велико Зимбабве (някога столица на кралство Зимбабве, чието име значи „каменни къщи“) са най-големият археологически обект на Африка след пирамидите и представляват удивителни древни останки, изградени от правоъгълни гранитни камъни, прецизно разположени един върху друг, без да са слепени с хоросан. Те датират от около 1250 - 1450 г. сл.н.е. и са създадени от предците на днешната етническа група шона. Градът е имал над 18 000 души население, но никой не знае защо е бил изоставен от своите жители. Подобни старинните постройки обаче не се срещат никъде другаде на континента.

странни места по цял свят


11. Руните на Чавин де Уантар в Перу

странни места по цял свят

странни места по цял свят

Макар да не са толкова известни като Мачу Пикчу, руините на Чавин де Уантар са удивително културно наследство от цивилизациите, предшестващи империята на инките. Селището е древен център на индианската култура чавин (съществувала в периода 1200-300 г. пр. Хр.), разположено в северната планинска част на днешно Перу, край река Мосна. Названието на селището означава "Синовете на ягуара с копия". Културата от тази прединкска епоха се оценява по достойнство наред с Древен Египет, Гърция и Рим.

странни места по цял свят

Интересното при Чавин де Уантар е, че селището няма укрепления и военни съоръжения, което вероятно означава, че за древните индианци е бил свещена зона, пазена от самите божества. Култовите му съоръжения показват наличието на особени места на преход между този свят и света на божествата, като странното е, че той не е разрушен от честите земетресения в тези райони. Разцветът на културата чавин е около 800 г. пр. Хр., а от около 300 г. пр. Хр. Чавин де Уантар престава да бъде култово средище и с това се обозначава залезът на културата, чиято причина остава неизвестна и до днес. Понастоящем руините на селището, заедно с другите центрове на чавинската култура, са в границите на Националния парк на Перу Уаскаран.

странни места по цял свят

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2667 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3256 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2592 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове