11 от най-мистериозните паметници и руини на планетата

 

На Земята съществуват много места, руини и монументи, които са обгърнати в мистерия и остават неразгадани от човека. Те вълнуват човечеството от векове и крият загадки, които може никога да не бъдат разкрити. Ето някои от най-мистериозните места на планетата и малко информация за тях.


1. Каменният монумент на Джорджия

мистериозни руини

Наричат го „Американския Стоунхендж“, тъй като е изграден от каменни блокове и е изграден под конкретна форма. Намира се в САЩ, в североизточната част на щата Джорджия и е издигнат през 1980 г.. Монументът представлява съвкупност от пет масивни плочи от гранит, разположени във формата на звезда. Всеки каменен блок е висок почти 5 м., като четири от тях тежат повече от 20 тона. Всички те поддържат каменна плоча, поставена на върха на конструкцията, която тежи повече от 11 тона. Монументът се нарича Georgia Guidestones и представлява истинска загадка - никой не знае кой е отговорен за построяването му и какъв точно е замисълът му. Анонимните автори на монумента обаче явно са били много опитни архитекти, тъй като той проследява движението на Слънцето изключително прецизно.

мистериозни руини

Единствената информация за конструкцията е написаното върху каменна плоча на земята, на която са описани характеристиките на монумента и е разяснена серията от вътрешни прорези и дупки, които са свързани с движенията на Слънцето и звездите. Инструкциите са написани на 8 езика – английски, суахили, руски, испански, хинди, китайски, арабски и  гръцки и иврит, и изразяват постулатите на Ню Ейдж учението. Счита се, че монументът е издигнат, за да напътства оцелелите при неминуемия апокалипсис, който очаква човечеството, така че те да могат да възродят цивилизацията.


2. “Стоунхендж“ в езерото Мичиган

мистериозни руини

Още един монумент, който се сравнява като конструкция с прочутия Стоунхендж, макар да е далеч от неговата популярност.

През 2007 година, търсейки корабни останки по дъното на езерото Мичиган посредством соларна техника, група изследователи се натъква на изненадващо откритие. Учените се сблъскват с антична каменна структура, намираща се на дълбочина от 40 фута, която наподобява конструкцията на Стоунхендж. Някои от камъните в нея са подредени в кръг, а в среда на кръга се намират човешки останки и останки от мастодонт (изчезнал род растителноядни бозайници, предшественици на слоновете). От анализа на останките учените са достигнали до извода, че каменната формация е на поне 10 000 години и се свързва с неолитния период на каменната ера.


3. Подводните руини на Япония

мистериозни руини

Руините са част от храмов комплекс, открит на морското дъно до остров Йонагуни, намиращ се в най-западната част на Японския архипелаг, на 300 километра югозападно от Окинава. Комплексът включва и странна пирамида, която е изградена стъпаловидно и наподобява вавилонските зикурати, а стените на блоковете са прецизно обработени и идеално гладки. Площта на основата й е почти колкото тази на Хеопсовата пирамида, дължината на основата й е 200 метра, а височината й е около 30 метра. Горната част на пирамидата е едва на 5 метра под морската повърхност. Някои учени свързват находката с легендата за потъналата Атлантида, тъй като руините също били погълнати от океана.

Още с откриването си руините станали обект на ожесточени спорове - независимо от прецизната изработка и математическата точност, с която е изградена пирамидата, много от учените смятали находката за "причудлива игра на природните процеси". Доводите за това било изчислението, че комплексът се е издигал над морската повърхност преди не по-малко от 10 000 години, когато нивото на световния океан било по-ниско от сегашното с 40 метра. Според историците обаче по това време човекът ловувал облечен в кожи на диви животни и не владеел умението да изсича в скалите такива монументални съоръжения.

мистериозни руини

Споровете биха могли да бъдат безкрайни, ако през 1995 г. не било намерено стопроцентно потвърждение за изкуствения произход на японския подводен комплекс. Изследователска група, изпратена от телевизионната компания "Discovery Channel", открили на дъното скулптурно изображение на човешка глава, върху която ясно се виждали украшения от пера, характерни за скулптурите в Централна Америка. Остава загадка обаче как култура, зародила се в подножието на Южноамериканските Анди, е оставила такива грандиозни следи за себе си край бреговете на друг континент.


4. Потъналите чудеса на Александрия, Египет

мистериозни руини

мистериозни руини

Близо до бреговете на Александрия, на около 8 метра дълбочина, лежат останките на  древния град, в които могат да се намерят структури, принадлежащи на Птоломевата и Римската ери, като се счита, че те са част от двореца на Клеопатра. Легендарните потънали части от древния град, изгубени в морето повече от 1600 години, били открити чрез археологическата дейност на подводния археолог Франк Годдио и неговия екип през 1992 г. В областта досега са намерени една фараонова статуя и 25 сфинкса, както и няколко статуи на бог, и една на Клеопатра. Счита се, че подводният град е станал жертва на няколко природни катастрофи - земетресения и големи морски вълни, като се смята, че той е потънал в морето някъде към 4 век пр.н.е. Подводният град все още не е част от туристическите атракции в Александрия, тъй като все още се изследва от археолозите.


5. Мистериозните камъни на Баалбек

мистериозни руини
мистериозни руини

Най-големият римски храм, строен някога, не се намира нито в Гърция, нито в Рим, а в ливанския град Баалбек. Храмът бил разрушен от византийския император Теодосий, но 6 от общо 54-те му колони все още са на мястото си. Когато гърците го завземат през 331 г. пр. Хр. (и му дават името Хелиополис), той бил финикийски град в своя разцвет. През 16 г. пр. Хр. Баалбек става римска колония и през следващите три века римляните построяват монументален ансамбъл от три храма, три двора и стена, изградена с някои от най-големите камъни, някога използвани от човек. Там където е бил отсечен преди почти 2000 години, все още стои огромен блок, смятан за най-големия дялан камък в света. Никой не знае какво точно е накарало римляните да сметнат това място за толкова специално, че да ги накара да вложат толкова много труд и материали, за да построят храма.


Следва продължение...

Коментари

 


Добави твоето мнение


Други теми за Светът

 

Ако мечтаете за топло и екзотично място за ваканцията си, и ако вече сте заделили необходимите средства за нея, остава само да изберете дестинацията и да резервирате билети.Преди да отпътувате обаче ви предстои една не особено приятна част от подготовката, а именно опаковането на багажа. Всеки континент и всяка страна си има определени особености в...
Прочетен: 2908 Коментари: 0
Аржентина предлага огромно разнообразие от туристически атракции и развлечения. Това е страна с неповторимо излъчване през цялата година, но есента и пролетта са най-подходящите сезони да се потопите в нейната атмосфера. Ето кои са някои от местата, които задължително трябва да посетите:Буенос АйресАржентина заема значителна част от територията на ...
Прочетен: 3470 Коментари: 0
Независимо дали заминавате за седмица или за цял месец, приготвянето на багажа за екскурзия или ваканция далеч от дома винаги изисква предварително планиране. Ето няколко полезни идеи за нещата, от които ще имате нужда по време на вашата ваканция: Когато подготвяте багажа си за пътуване, имайте предвид, че e добре да се ограничите само до най-необх...
Прочетен: 2754 Коментари: 0

рекламаАвтор

 


Изпрати съобщение
Направи приятел

tao

Теми (916)

Албуми (8)

Видео (4)

Приятели (35)Снимки за Светът

 

 
 


Тагове